latinica  ћирилица
29/06/2024 |  10:01 ⇒ 15:02 | Аутор: СРНА

Оцу хероја са Кошара уручен амблем Српске као симбол захвалности

Милан Милаковић у име Центра за друштвено-политичка истраживања /ЦДПИ/ и као представник институција Републике Српске присуствовао је у Пљевљима свечаном откривању споменика хероју са Кошара Предрагу Пеђи Леовцу и уручио амблем Републике Српске његовом оцу Мили Леовцу као симбол захвалности, међусобне подршке и повезаности Црне Горе и Српске, саопштено је из ЦДПИ.
Оцу хероја са Кошара уручен амблем Српске као симбол захвалности - Фото: СРНА
Оцу хероја са Кошара уручен амблем Српске као симбол захвалностиФото: СРНА

Из ЦДПИ су нагласили да је кроз историју српски народ увијек водио одбрамбене ратове и бранио своју отаџбину, од Косовског боја 1389. године, па све до данашњих дана, те да је чување јунака од заборава и његовање система вриједности, који произилази из Косовског завјета, могуће само кроз живу културу памћења.

- То је управо ова свечаност у Пљевљима којом се шаље порука неопходности јединства српског народа у Црној Гори, Србији и Републици Српској у циљу опстанка и заједничке будућности - нагласили су из ЦДПИ.

Из ЦДПИ су поручили да је овај задатак потврђен и Декларацијом о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа усвојеној на Свесрпском сабору 8. јуна.

Свечано откривање споменика хероју са Кошара су на Видовдан организовали Културни центар "Предраг Пеђа Леовац" и општина Пљевља.

Споменик хероју са Кошара Предрагу Пеђи Леовцу у Пљевљима (Фото: Танјуг/министарство одбране Србије)

У саопштењу је истакнуто да су Милаковић и Леовац били пријатељи још од времена школовања на Војној академији у Београду коју су обојица завршили као припадници 51. класе, а овом приликом је Милаковић на гробу хероја са Кошара уручио амблем Српске његовом оцу.