latinica  ћирилица
16/05/2024 |  15:05 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Вучић: Резолуција о Сребреници политички акт; Одлука, каква год буде, неће укинути Српску (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је резолуција о Сребреници политички акт и поручио да, каква год одлука да буде донесена у Њујорку, она неће укинути Републику Српску нити ће уништити Србију, иако би то предлагачи вољели.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

- Чак ни када усвоје резолуцију, нећу да одустанем од борбе за националне интересе и против резолуције због тога што не знају да ми одговоре зашто то раде и шта је смисао? Пошто то није пијетет према жртвама, шта је смисао и циљ? Да ли је то оно што је рекао /министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин/ Конаковић ревизија тужбе против Србије? Или је осим тога и наплата ратне штете? - упитао је Вучић.

Он није желио да лицитира бројем земаља које ће гласати за приједлог резолуције, истичући да су снажни притисци великих и моћних западних сила на поједине мале земље и да ће за седам дана, када је планирано гласање, резултат за Србију бити неповољнији него што је данас.

Вучић је истакао да намјера резолуције о Сребреници није одавање почасти жртвама, већ да је ријеч о "политичкој декларацији и одлуци да се стави жиг на чело једног народа".

Он је рекао новинарима у Котору да је идеја да се у парламенту Црне Горе усвоји резолуција о Јасеновцу добра и да ће Србија да је подржи.

Поводом забране уласка Његове светости патријарху српском Порфирију на подручје Косова и Метохије, Вучић је рекао да је то показатељ како се на Космету поштују људска права.

Он је најавио да ће сутра примити патријарха Порфирија и учеснике Светог архијерејског сабора.

Коментаришући најаву Приштине да ће доставити свој нацрт Заједнице српских општина до краја маја, Вучић је навео да је ријеч о трику Аљбина Куртија и Енглеза који их снажно подржавају.