latinica  ћирилица
15/05/2024 |  13:37 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Ђурђевдански фестивал - један од највећих извођачко – ауторских фестивала у Европи (ФОТО/ВИДЕО)

Двадесет троје малишана из Кине, Летоније, Русије, Бугарске, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Републике Српске и Босне и Херцеговине, односно из 16 градова Европе и Азије стигло је у Бањалуку на јубиларни, 30. Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме.
Ђурђевдански фестивал - Фото: РТРС
Ђурђевдански фестивалФото: РТРС

Дјецу, родитеље, композиторе, аранжере, текстописце и присутне представнике медија испред организатора, Радио-телевизије Републике Српске и испред организационог тима Ђурђевданског фестивала поздравила је генерална директорка, Дијана Миланковић и уредник Фестивала, Дејан Дејановић.

На конференцији за медије у РТВ дому РТРС-а Дијана Миланковић учесницима је пожељела да се прије свега добро проведу, и да им ова три дана уочи и на самом фестивалу остану у успомени, као једно од најљепших доживљаја из дјетињства.

- Ђурђевдански фестивал је један од највећих извођачко – ауторских фестивала у Европи. Сва дјеца која наступају на овогодишњем фестивалу, самим тим што су изабрана између мноштва пристиглих пријава, већ су побједници. И не требате да се оптерећујете наградама или да имате трему. Tребате да уживате у свим искуствима - рекла је Миланковићева.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

Генерална директорка је истакла да Ђурђевдански фестивал већ 30 година омогућује и даје простор талентованој дјеци да у врхунским продукцијским и техничким условима покажу сав раскош свог талента и својих вјештина.

- Значај фестивала је што промовише дјецу и здраве вриједности без којих ни једно друштво не може да буде здраво. Ми живимо под ударом разних медија и фестивала, који су постали платформа за промовисање квазиидеологија и квазивриједности. Ђурђевдански фестивал то никад није био, на њему никада није било ни политике ни идеологија - рекла је Миланковићева.

Уредник фестивала, Дејан Дејановић пожелио је дјеци добродошлицу и добру забаву, те добро дружење у ова три дана, у којима имају и доста обавеза.

- Данашњи излет у етно-село "Љубачево", а потом и главни задаци пјевање пред жиријем, сценске и техничке пробе и финале у петак, у Спортској дворани "Борик" од 17 часова - навео је Дејановић.

Генерални покровитељ јубиларног сусрета свих генерација Ђурђевданског фестивала и међународног такмичења за најбољу дјечију пјесму 2024. године је предсједник Републике Српске Милорад Додик, без чије подршке овај догађај не би био у рангу европских манифестација сличног карактера.

Као и сваке године с нама су и Град Бањалука, који нам је обезбиједио спортску дворану "Борик", а са нама су и компаније Витинка и маркети Фортуна.

Дугогодишњи пријатељ Фестивала је и компанија Мтел, која ове године стваља акценат и даје допринос менифестацији друштвено одговором кампањом и слоганом "Не затварајмо очи, заштитимо дјецу на интернету" усмјереној прије свега на нашу циљну групу, дјецу и, наравно, родитеље.

Двадесет нових композиција ће 17. маја 2024. године бити премијерно изведене на јубиларном, 30. међународном Ђурђевданском фестивалу дјечје пјесме у Бањалуци.

30. Ђурђевдански фестивал водиће Тијана Дапчевић, уз помоћ Лене Ковачевић и Вање Мишић, а у ревијалном дијелу фестивала публику у дворани Борик забављаће Констракта!

Улаз ће бити слободан за публику, а организоване групе навијача очекујемо из Приједора, Новог Града, Добоја, Источног Сарајева, Српца, Бањалуке, Фоче као и школа домаћина, који ће гласати и навијати за дјецу која долазе из иностранства.

17. мај од 17 часова, спортска дворана "Борик", Констракта, Тијана Дапчевић и 23 нове ђурђевданске звјездице!

За гледаоце испред малих екрана биће обезбијеђен директан пренос на Радио-телевизији Републике Српске и на порталу rtrs.tv.