latinica  ћирилица
24/01/2024 |  06:52 ⇒ 25/01/2024 | 10:28 | Аутор: РТРС

Документарни филм "Живот је маскенбал" на РТРС у недјељу од 21 час (ВИДЕО)

Документарни филм о пјеснику Душку Трифуновићу у продукцији Радио-телевизије Републике Српске "Господин међу друговима" гледајте на РТРС у недјељу, 28. јануара у 21 час.
Са снимања филма "Живот је маскенбал" - Фото: Уступљена фотографија
Са снимања филма "Живот је маскенбал"Фото: Уступљена фотографија

"Живот је маскенбал", прича је о дјечаку са малим изгледима да преживи дјетињство.

Приповијест о "раднику-пјеснику", младом машинбравару, који пише пјесме, кријући се по ћошковима нафтне рафинерије, а који ће се за врло кратко вријеме наметнути као врло важна фигура књижевног и укупног јавног живота Сарајева и БиХ почетком шесдесетих прошлог вијека.

Ово је филм о човјеку који је описменио популарну музику, а као заслугу за то, умјесто уносних тантијема за безвременске хитове, залијепљена му је етикета: "естрадни пјесник".

Драма о човјеку, некадашњем симболу Сарајева, који ће овај град напустити, нечујно, 1992. године.

А у Новом Саду ће сам себи пришити нову етикету: "пјесник - измаглица". Не избјеглица, већ измаглица. Написаће поново, по сјећању већину својих дјела: збирке пјесама, романе, драмске комаде.

Како је и зашто Душко Трифуновић био и остао више познат, него читан? Зашто је пјесник, овјенчан најзначајнијим пјесничким наградама, антологизован, верификован од озбиљнe књижевне критике, у академским круговима и даље уладичен међу естрадне пјеснике?

У филму учествују писци: Ранко Рисојевић, Перо Зубац, Рајко Петров Ного, Изет Сарајлић, Мухарем Баздуљ; музичари: Горан Бреговић, Габор Ленџел, Жељко Бебек, Сеид Мемић - Вајта; академик, Зоран Пауновић, те блиски сарадници и пријатељи Слободан Терзић, Богица Мијатовић, Милан Гутић, Зоран Колунџија и Милорад Мирчић, који су о Трифуновићу рекли да је са његовим одласком завршен читава једна епоха. Био је први који је показао да популарна музика у себе може да прими озбиљну поезију.

Знао је да оно што народ носи у свом гену, преточи у адекватне стихове који су, у великом броју, ушли у свакодневни говор, те их људи изговарају као народне мудрости, не знајући им аутора.

Трајање документарног филма је 88 минута.

Филм су реализовали редитељ Бранко Лазић, сценариста Саша Берендика, савјетник на пројекту Татјана Марјановић, директор фотографије Љубомир Тешинић, монтажер Ведран Марић, сниматељ Дејан Рачић, мајстор свјетла Драган Талић, мајстор тона Владимир Владетић и продуцент Саша Ђорђевић.