latinica  ћирилица
13/05/2024 |  20:43 ⇒ 20:50 | Аутор: СРНА

"Нема те забране која Србе на Космету може одвојити од српског патријарха"

Министар за бригу о породици и демографију Србије Милица Ђурђевић Стаменковски назвала је срамотном одлуку самопроглашених власти у Приштини да Његовој светости патријарху Порфирију забране улазак на Косово и Метохију и нагласила да нема те забране која ће Србе и њихове породице на Космету одвојити од српског патријарха и Косовског завјета.
Милица Ђурђевић Стаменковски - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Милица Ђурђевић СтаменковскиФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Стаменковски је поручила да је спречавање поглавара СПЦ да посјети Пећку патријаршију и присуствује почетку редовног прољећног засједања Светог архијерејског сабора - отворена демонстрација силе над српским народом и његовим светињама на Косову и Метохији, саопштено је из Министарства за бригу о породици и демографију Србије.

- Насртај на личност патријарха је насртај на цијели српски народ. Ово је још један чин иживљавања над Његовом светошћу, али и над свим Србима на Косову и Метохији, који се налазе под свакодневном тортуром Куртијевог режима - оцијенила је Стаменковски.

Она је указала да албански сепаратисти користе сваку прилику да понизе и обесправе Србе на Космету, упорно стварајући неподношљиве услове за живот, у којима ће им бити потпуно ускраћена сва права, укључујући и право на исповједање вјере својих предака.

- Међутим, српском народу у покрајини нико не може да забрани да буде свој на своме - поручила Стаменковски.

Власти у Приштини по директној наредби премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија забраниле су данас Његовој светости патријарху Порфирију и седморици владика у његовој пратњи да уђу на простор Косова и Метохије како би присуствовали засједању Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве у Пећкој патријаршији и били са страдалним српским народом на Космету, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.