latinica  ћирилица
13/05/2024 |  16:34 ⇒ 18:35 | Аутор: СРНА

Кошарац: Кол именован на препоруку власти Панаме

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је данас да опозиција има право да покреће његову смјену, али и да он размишља да покрене тужбе против свих који га доводе у везу са нарко-картелима и апликацијом "Скај".
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је, говорећи о медијским натписима о повезаности почасног конзула БиХ у Панами Фатиха Кола са нарко-картелима и томе да га је управо он предложио на ову функцију, нагласио да су Кола на функцију почасног конзула предложиле власти Панаме, а не он.

- Али не могу да се отмем утиску да поједини медији Сарајева неосновано, врло тенденциозно покушавају да пребаце лоптице одговорности на политичаре из Републике Српске и њене званичнике и да нас на тај начин покушају криминализовати. Ми немамо ништа са тим. Ми нисмо у томе и нека Сарајево прво прије свега помете своје двориште - поручио је Кошарац.

Он је изразио и жаљење што опозиција из Републике Српске ову врсту приче жели да пребаци из Федерације БиХ /ФБиХ/ у Српску, истичући да нема проблем да остане досљедан спровођењу политике Републике Српске и њених институција.

- Чудно је да опозиција из Републике Српске не коментарише никог из ФБиХ, који се доводи у тај контекст, много другачији контекст. Како је то могуће? Како је могуће да не коментаришу /бившег министра безбједности у Савјету министара Драгана/ Мектића, који се више пута помиње у тим апликацијама - упитао је Кошарац и додао да се у овом случају желе криминализовати он и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Он је поручио да због свега овога не намјерава поднијети оставку у Савјету министара.

Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара, подсјетио је на детаље званичне посјете Панами, наводећи да је у овој земљи боравио у августу 2022. године на позив Министарства трговине и индустрије Панаме.

- Од 24. до 27. августа имао сам састанке са министром трговине и индустрије Панаме, министром за Панамски канал, замјеником министра иностраних послова. У Панами сам имао и састанке са предсједником Привредне коморе Панаме, а у повратку сам на аеродрому имао састанак са министром иностраних послова Панаме - рекао је Кошарац новинарима након сједнице Савјета министара.

Према његовим ријечима, на овим састанцима био је присутан и Фатих Кол, док су у делегацији из БиХ били и директор Савјета страних инвеститора Сања Миовчић, а позиви су били упућени ентитетским надлежним министрима, Спољнотрговинској комори и тадашњем директору Агенције за унапређење страних инвестиција /Фипа/.

- Ове све чињенице напомињем како би се избјегла било каква мистификација, а не да се било коме правдам за одлазак на службену посјету на позив министарстава у Панами. То ћу сваки пут учинити на позив институција с циљем да омогућимо отварање нових тржишта за привреднике из Републике Српске и ФБиХ - навео је Кошарац.

Он је истакао да је из медија јуче сазнао да је Фатих Кол предмет истраге, додајући да надлежни органи требају да раде свој посао.

- Ево већ знамо да ће Предсједништво поступити у складу са законским процедурама - рекао је Кошарац.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић затражила је одржавање ванредне сједнице Предсједништва са једном тачком дневног реда - разрјешење почасног конзула БиХ у Панами Фатиха Кола.

Ово је речено Срни у Кабинету српског члана Предсједништва у одговору на питање да ли ће Предсједништво БиХ разматрати разрјешење Кола који се доводи у везу са афером "Блек тај два".