latinica  ћирилица
13/05/2024 |  15:47 ⇒ 15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Супротно споразумима Курти је патријарху забранио најављену посјету КиМ

Власти у Приштини по директној наредби Аљбина Куртија забраниле су данас патријарху Српске православне цркве господину Порфирију и седморици владика који су били у његовој пратњи да уђу на простор Косова и Метохије како би сутра присуствовали засједању Светог Архијерејског Сабора СПЦ у Пећкој патријаршији и били са страдалним српским народом на Косову и Метохији, каже се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

- Патријарх српски је данас у 13.30 часова требало да пређе административни прелаз Мердаре како би се упутио у вјековно сједиште српских архиепископа и патријарха, али у тренутку када се он налазио надомак прелаза, из Приштине је стигла забрана у којој се наводи да поглавар СПЦ не може да уђе на простор Косова и Метохије. Да подлост Куртија буде још већа, забрана је стигла 13 минута пре најављене посете, што посебно указује на намеру Аљбина Куртија да додатном малтретирању и изнуривању изложи патријарха српског да више од седам сати проведе у путу - истакао је Петковић.

Као и увијек до сада, официр за везу Београда у складу са свим важећим споразумима и процедурама послао је најаву о плановима поглавара СПЦ да у Пећкој патријаршији, као што вишевековна традиција и налаже, присуствује првом дану Сабора СПЦ и буде подршка и ослонац вјерном српском народу који га је жељно ишчекивао, навео је Петковић.

- Међутим, једнострано и супротно свим споразумима, Курти му је ту могућност ускратио - истакао је он.

Он је додао да је патријарх српски, господин Порфирије, увијек, у свакој прилици и на сваком месту својим порукама, благим ријечима и потезима позивао на мир и суживот Срба и Албанаца на простору Косова и Метохије, не дјелећи већ снагом свог неспорног ауторитета спајајући људе, ширећи увијек и на сваком мјесту хришћанске поруке љубави и вјере и никада се, ни на једном мјесту није огријешио, ни рјечју нити дјелима, о та вјечита начела.

- Нажалост, то су вредности и поруке које данас нико у Приштини не разуме, јер политика Аљбина Куртија којој данас и пуне три године свједочимо јесте политика раздора, мржње, нетрпељвости и нетолеранције - навео је Петковић и додао:

"И на овом примјеру, ми данас свједочимо намери Приштине и Аљбина Куртија да са Косова и Метохије протјерају све српско и избришу трагове вјековног постојања српског народа и српске Цркве на овим просторима, показујући да је у Приштини жива управо она политика која је довела до тога да албански припадник тзв. Косовских безбједносних снага упуца на Бадњи дан двоје српске дјеце и да потом буде пуштен на слободу. Таква политика, политика мржње, вјерске нетолеранције, угњетавања, забрана кандидовала је такозвано Косово за чланство у Савјету Европе и нека се над том чињеницом у свјетлу данашњих догађаја добро замисле сви они представници међународне заједнице који такву политику креирају и подржавају".

Никада угњетавање једног народа и његових верских права и слобода није донијело никоме добро и док су српске светиње на Косову и Метохији мјеста ходочашћа и самих Албанаца који у њима налазе утеху и прекопотребни мир и исцељење и гдје су увијек дочекани отворених двери, политика која се данас креира у Приштини чини све да се те танане везе прекину, нагласио је Петар Петковић.