latinica  ћирилица
13/05/2024 |  13:28 ⇒ 13:38 | Аутор: РТРС

Авион ваздушних снага Румуније снима територију БиХ

У складу са одредбама међународног уговора "Отворено небо" изнад БиХ ће од данас па до 17. маја бити реализовано снимање територије из ваздуха сензорима.
Небо (фото: EPA-EFE/CONSTANTN ZINN - илустрација) -
Небо (фото: EPA-EFE/CONSTANTN ZINN - илустрација)

Како је саопштено из Министарства одбране у Савјету министара, посматрачки лет Шпаније, Бенелукса, Поругалије и Румуније изнад БиХ реализује то министарство у сарадњи са Оружаним снагама БиХ и министарствима иностраних послова, комуникација и транспорта са Међународним aродромом Сарајево.

Из Министарства одбране обавјештавају грађане да се ради о најављеној активности, у току које ће се посади авиона и међународним инспекторима придружити пратећи тим Оружаних снага БиХ и Министарства комуникација и промета те да нема потребе за забринутошћу и страхом.

Посматрачки лет ће бити обављен авионом ваздушних снага Румуније (РО АН-30). Тачно време реализације и путања посматрачког лета ће бити усаглашени у току заједничке припреме, након доласка делегације на аеродром у Сарајеву.

Уговор "Отворено небо" представља један од безбедносних аранжмана који државама чланицама омогућава снимање територије државе изнад које се обавља посматрачки лет у циљу прибављања података о војним снагама и активностима, преносе федерални медији.

Сврха Уговора је изградња и развијање повјерења међу чланицама, а БиХ је приступила овом Уговору 2003. године.