latinica  ћирилица
13/05/2024 |  13:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова рунда дијалога Београда и Приштине у сриједу

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, на којој ће се разговарати о проналажењу рјешења у вези са одлуком такозване Централне банке Косова о употреби динара, биће одржана у сриједу у Бриселу, изјавио је данас портпарол Европске комисије Петер Стано.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу рекао да ЕУ очекује да обје стране покажу флексибилност и спремност да постигну компромис.

- Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине позвао је главне преговараче обје стране да наставе разговоре. Они ће се састати у сриједу овдје у Бриселу и наставиће разговоре о проналажењу одрживог привременог рјешења за људе погођене одлуком Централне банке Косова о готовинском пословању - рекао је Стано.

Он је додао да се ЕУ, са сваким састанком у оквиру дијалога Београда и Приштине, нада да ће то бити коначни састанак који ће се бавити тим конкретним питањем јер, како је навео, таква питања скрећу пажњу са онога што је заиста потребно.

- А оно што је заиста потребно је напредак у примени такозваног Охридског споразума са његовим анексом за имплементацију. Тако да се надамо да ће стране моћи да се понашају у европском духу и постигну неопходан компромис - навео је Стано.

Он је нагласио да, као и све у дијалогу, то не зависи од онога шта ЕУ жели, већ од спремности и способности две стране да постигну прихватљив компромис.

На питање да ли су Београд и Приштина поднели предлоге за решавање питања динара, Стано је рекао да је питање онога што су двије стране урадиле најбоље да буде упућено њима, јер су они у најбољем положају да говоре у своје име.

- Могу да кажем у име ЕУ као посредника да смо ми овде, ми покушавамо да нађемо излаз за одрживо привремено рјешење за људе погођене овом одлуком Централне банке Косова и искрено очекујемо да обје стране дођу у Брисел на овај седми састанак да разговарамо о том питању и да буду спремни да пронађемо рјешење које је прихватљиво и за једну и за другу и које прије свега одговара потребама људи на које је утицала ова одлука на терену - навео је Стано.