latinica  ћирилица
13/05/2024 |  13:01 ⇒ 13:02 | Аутор: sputniknews.com

Си упутио писмо захвалности Вучићу: Односи подигнути на нову историјску висину

Предсједник Србије Александар Вучић примио је писмо захвалности предсједника Кине Си Ђинпинга на топлом и пијатељском пријему током посјете Србији у коме се истиче да су двије земље прогласиле изградњу заједнице са заједничком будућношћу у новој ери, чиме су билатерални односи подигнути на нову историјску висину.
Си Ђинпинг и Александар Вучић  (Фото: Tanjug, VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Си Ђинпинг и Александар Вучић (Фото: Tanjug, VLADIMIR ŠPORČIĆ)

То ће, како је поручио Си Ђинпинг, "убризгавати нови снажан подстицај вјечном пријатељству, узајамном подржавању и блиској сарадњи Кине и Србије".

- Под нашим заједничким руководством, кинеско-српско свеобухватно стратешко партнерство свестрано напредује на нови ниво. Наше двије земље узајамно чврсто подржавају виталне интересе и значајне бриге, биљеже међусобно политичко повјерење, солидно унапређење практичне сарадње, као и челично пријатељство које са временом постаје све чвршће, доносећи опипљиве користи народима двије земље, дајући снажан импулс сопственој модернизацији и националном подмлађивању - наводи се у писму Си Ђинпинга, а саопштила је прес служба предсједника Србије.

Си наводи да су током посјете дубоко размијенили мишљења о билатералним односима и међународним и регионалним питањима од заједничког интереса, као и да су постигли низ важних консензуса.

- Наше двије земље су заједно прогласиле изградњу заједнице Кине и Србије са заједничком будућношћу у новој ери, чиме су наши билатерални односи подигнути на нову историјску висину, што ће убризгавати нови снажан подстицај вечном пријатељству, узајамном подржавању и блиској сарадњи Кине и Србије - истакао је предсједник Си.

Си је указао и да је Вучић показао чврсту посвећеност самосталности и самооснаживању Србије, као и далековидост што се досљедно залаже за развој кинеско-српских пријатељских односа.

- Ја то високо цијеним и спреман сам да са Вама наставим да одржавам стратешке комуникације и редовне контакте - наводи се у писму.

Он истиче да под новом ситуацијом, кинеско-српски односи већ стоје на новој и вишој историјској полазној тачки и суочавају се са важним стратешким приликама и широким развојним перспективама.

- Придајем велики значај развоју кинеско-српских односа, те сам спреман да заједно са Вама улажем напоре да унапређујемо изградњу заједнице Кине и Србије са заједничком будућношћу у новој ери са непрекидним новим резултатима, доприносимо више благостању народима двије земље, дајући нови и већи допринос свјетском миру и напретку, као и изградњи заједнице са заједничком будућношћу за човјечанство - поручио је Си.

- Поводом успјешног завршетка државне посете Републици Србији, желим у име свих чланова кинеске делегације, као и у моје и име моје супруге, да изразим искрену захвалност Вама и Вашој супрузи госпођи Тамари Вучић, као и влади и народу Србије на топлом и пријатељском пријему, као и пажљивом и промишљеном аранжману. Желим великој Србији просперитет, а народу срећу и благостање. Желим Вама и Вашој супрузи добро здравље и све најбоље - истиче се у писму захвалности председника НР Кине Си Ђинпинга.