latinica  ћирилица
13/05/2024 |  11:26 ⇒ 11:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Дрецун: Прелазни период за почетак примјене забране динара на КиМ био је фиктиван

Бивши предсједник парламентарног одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да је прелазни период који је такозвана централна банка у Приштини одредила за почетак примјене уредбе о забрани употребе динара на Косову и Метохији, а који је истекао у недјељу, био фиктиван како би привремене приштинске институције утишале критике Запада.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Они (Запад) нису оспорили одлуку која је донесена. Они су подржали право Приштине, односно тзв. централне банке да доноси такве одлуке, али су само тражили од Приштине да у том прелазном периоду објасне Србима на Косово и Метохији зашто се доноси таква мера, да припреме Србе за примену те мјере - рекао је Дрецун.

Он је изјавио да је тај прелазни период за почетак примјене уредбе о забрани динара  показао максималну неспремност Приштине да постигне договор са Београдом, као и покушај да Србе у јужној српској покрајини натјера да прихвате ту једнострану одлуку.

- Питање је како ће санкционисати оне који евентуално буду употребљавали динар као платежно средство. Очигледно ће сада сви Срби који држе продавнице и ресторане морати да пређу на евро, у противном ће се суочити са неким казненим мјерама - нагласио је Дрецун за Прву телевизију.

На питање да ли се може очекивати реакција Запада по питању санкционисања Срба који не буду користили евро, Дрецун каже да суштинске промјене става неће бити.

Како је навео, функционисања динара на КиМ треба посматрати као присуство српских институција на тој територији.

- Чим је динар присутан, присутна је и држава Србија - казао је Дрецун.

Истакао је да ће највећи проблем бити реализовање ове одлуке на северу Космета, гдје ће се грађани, према његовим речима, опирати колико год буду могли.