latinica  ћирилица
13/05/2024 |  11:18 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Вучић обавијестио Шолца о неподношљивом стању за Србе на Космету

Предсједник Србије Александар Вучић обавијестио је у телефонском разговору њемачког канцелара Олафа Шолца о готово неподношљивом стању по српску заједницу на Косову и Метохији, као и о упорном избјегавању Приштине да изврши прихваћене и потписане обавезе, поготово у погледу формирања Заједнице српских општина.
Александар Вучић и Олаф Шолц (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић и Олаф Шолц (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Вучић је нагласио да је Србији на том, не увијек лаком путу, потребна помоћ њених партнера, каква је и Њемачка.

Он је рекао да рачуна на наставак подршке евроинтеграцијама, као и на конкретне подстицаје који би дали нови замах наставку реформских процеса и нову енергију земљама кандидатима на путу ка ЕУ.

- Поновио сам да се Србија досљедно залаже за интензивирање дипломатских активности у контексту свих актуелних сукоба и отворених питања која оптерећују Европу и регион Западног Балкана, што је до сада увијек и показивала у свим форумима и иницијативама - истакао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Он је навео да је размијенио мишљења са Шолцом о свим деликатним питањима у контексту актуелних глобалних дешавања, а посебно су разговарали о мјесту и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о њеном европском путу.

- Добра и отворена размена мишљења са Шолцом о свим питањима од обостраног интереса, о ситуацији на Косову и Метохији, као и о веома успјешној економској сарадњи и сталном повећању трговинске разјмене између наше двије земље - написао је Вучић на Инстаграму.

Он је додао да је захвалио Њемачкој на посвећености одличним економским односима са Србијом и великим инвестицијама које су у знатној мјери допринијеле њеном брзом напретку, посебно се осврнувши на огромне потенцијале за улагање у оквиру међународне изложбе "Експо 2027".

- Изразио сам уверење да ће немачке компаније пронаћи интерес у неким од највећих пројеката чија реализација ће дугорочно допринети снажном расту Србије и повезивању цијелог региона - навео је Вучић.