latinica  ћирилица
12/05/2024 |  16:08 | Аутор: СРНА

Прослављена слава цркве Светог Василија Острошког у Благају

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић истакао је након литургије коју је служио у цркви Светог Василија Острошког у Благају поводом крсне славе храма, да се данас прославља светитељ који је сваку ријеч из Јеванђеља испунио и који је задужио цијели српски род.
Црква Светог Василија Острошког и Тврдошког у Благају, код Мостара - Фото: СРНА
Црква Светог Василија Острошког и Тврдошког у Благају, код МостараФото: СРНА

- Ми данас треба да будемо, нарочито на овом мјесту, достојни и поносни и да пратимо његов пут, да учврстимо стазе којима је ходио пратећи ријечи Јеванђеља. Треба да се молимо и радујемо и надамо да ће бити мир свуда - рекао је свештеник Којић и подсјетио на животни пут Светог Василија Острошког и Тврдошког.

Чуда Светог Василија су, како је навео, велика и само нека од њих су записана у четири књиге о чудима светитеља.

Свештеник Којић подсјетио је да је храм у Благају обновљен 2016. године.

Похвалио је организацију "Срби за Србе" која је узела за крсну славу управо Светог Василија и која покушава корачати његовим стопама помажући људима.

- У храму и ван њега морамо пазити једни на друге, јер смо једни другима браћа и сестре и јер у свима нама живи Господ - поручио је свештеник Којић.

Представник организације "Срби за Србе" Марко Маунага рекао је да данас заједно прослављају крсну славу храма и ове организације, да обиљежавању присуствује тридесетак активиста ове организације, као и чланова братске организације Српског омладинског клуба Божури.

Маунага је навео да је ова организација активна и у ФБиХ и да имају одличну сарадњу са свештеницима у ФБиХ, те да су захваљујући њима добили податке о томе коме је потребна помоћ.

У благајску цркву иду вјерници из свих јужних мостарских насеља, па и читавог Мостара, а и данас су посвједочили да је ово за њих велики дан, јер је Свети Василије Острошки и Тврдошки, светац који вијековима чува српску Херцеговину и њене вјернике и који се с посебним поштовањем поштује, светкује и прославља.

Црква Светог Василија Острошког у Благају изграђена је 1893. године, а минирана је и запаљена у јуну 1992. године, у вријеме када су страдали сви православни храмови у долини Неретве. Обновљена је и освештана у августу 2016. године.