latinica  ћирилица
12/05/2024 |  09:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Трампов масовни предизборни митинг у Њу Џерзију, тешке ријечи за Бајдена

Републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп је одржао у суботу митинг у љетовалишту Вајлдвуд на обали Њу Џерсија на којем је више пута окривио предсједника Џозефа Бајдена за кривичне оптужбе с којима се суочава пред новембарске предсједничке изборе, оцијенивши да је поступак који се у Њујорку води против њега "Бајденов судски процес".
Доналд Трамп (Фото:  EPA-EFE/TODD HEISLER / POOL) -
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/TODD HEISLER / POOL)

Трамп је на скупу пред више десетина хиљада људи окарактерисао Бајдена као "тоталног морона", а судске процесе који се воде против њега као политички мотивисане и тајмингом усмјерене да нанесу штету његовој способности да води кампању, преноси АП.

- Он је будала. Он није паметан човјек. Сада о њему говорим другачије, јер су скинуте рукавице - рекао је Трамп о Бајдену.

Према оцјени Трамповог тима, бивши предсједник је привукао "огромну масу" на суботњем вечерњем митингу у Вајлдвуду, око 240 километара јужно од Њујорка.

Лиза Фаган, портпаролка града Вајлдвуда, рекла је за АП да је процијенила да је на скупу било између 80.000 и 100.000 људи.

Трампу су се на бини придружили, између осталих, гувернер Сјеверне Дакоте Даг Бургума и легендарни НФЛ играч Лоренс Тејлор, регистровани сексуални преступник.

Окупљање на плажи Вајлдвуд, које је конгресмен Џеф Ван Дру, републиканац из Нју Џерзија описао као највеће политичко окупљање у историји те савезне државе, било је осмишљено као демонстрација силе у кључном тренутку за Трампа који је на мање од шест мјесеци до избора суочен са десетинама оптужби за тешка кривична дјела у четири одвојена судска поступка, наводи америчка агенција.