latinica  ћирилица
01/05/2024 |  13:38 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Додик: Пет милијарди људи у свијету неће стати иза резолуције о Сребреници (ВИДЕО)

Врло је важно да се на сједници Савјет безбједности УН чуло да није било става Предсједништва БиХ о резолуцији о Сребреници која је иницирана у Генералној скупштини УН и да је све што се ради по том питању на приватној основи, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Постоји могућност да представници више од пет милијарди људи у свијету не буду иза те резолуције. Дакле, једна драматична мањина ће бити за ту резолуцију, без обзира што су иза ње САД и остале моћне земље, али неће бити Русија, Кина и многе друге државе - рекао је Додик.

Истакао је да предсједник Србије Александар Вучић улаже озбиљне напоре у вези са овом темом. 

- Спонзори резолуције одгодили су  гласање у Генералној скупштини УН зато што је било јасно да ће збир оних који ће бити уздржани и оних који ће гласати против по броју земаља чланица УН бити већи од оних који су за. То се само по себи дисквалификује. На крају крајева, биће да је највише штете оваква процедура направила самим жртвама приче о Сребреници, гдје се десило велики злочин, што није спорно - рекао је Додик.

Он је указао да постоје највећи ауторитети свијета који су свој живот уложили у изучавању геноцида и Холокауста, а који тврде да у Сребреници није био геноцид.

- Е ми сад треба о томе да ћутимо? Не смијемо ништа да проговоримо и има да пратимо само нижеразредне бирократе који долазе из Британије, Њемачке, САД - рекао је Додик.

Предсједник Српске је указао да је било веома важно да дође до сједнице Савјета безбједности УН, на којој је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изнијела ставове Републике Српске и ситуације у БиХ, без обзира на опстуркције да до те сједнице не дође.

Додик је рекао да је неуобичајено што се обратио и амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија, јер, када говори представник неке државе, онда не говори амбасадор.

- Они су дозволили амбасадору да говори и износи сасвим супротне ставове, ставове једног народа у БиХ, који ниједном није поменуо да постоји разлика у ставовима у БиХ, не осврћући се на на чињеницу да је ту Република Српска - навео је Додик.

Он је истакао да то говори да је Савјет безбједности УН и они који су креирали ту сједницу подијелили БиХ на један врло драматичан начин.

- Када дате амбасадору да се обраћа, а знате да нема става Предсједништва БиХ о томе, онда сте прихватили да верификујете ту подјелу. БиХ је трајно подијељена. Послије ове сједнице Савјета безбједности, јасно се види да БиХ не фуцкионише - нагласио је Додик.

Он је оцијено да је Цвијановићева веома ауторитативно изнијела ставове који су били објективни и уопште нису били само ставови Српске, него су показали како треба у БиХ ситуација да се рјешава.

Поводом наступа словеначког представника у УН о отме како људи у БиХ треба да живе, Додик је рекао да се поставља неминовно питање зашто је Словенија изашла из Југославије?

- Што вам је онда сметала мултиетничност? Зашто сте ви покренули питање сепарације и сепарисали се од Југославије? Зашто сте мислили да сте сада ви неко ко треба нама да држи предавање? Као ми не знамо ништа шта сте ви урадили, како сте направили, извршили сепарацију и ви нама држите предавање како ми треба да радимо - рекао је Додик.

Он је навео да то доживљава као циничан, а не добронамјеран однос или сугестију како би требало да се ради.