latinica  ћирилица
30/04/2024 |  11:55 ⇒ 11:57 | Аутор: РТРС

Гогановић: Указано на потребу правног регулисања употребе аутономних система наоружања

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је да су учесници међународне конференције у Бечу указали на потребу правног регулисања употребе аутономних система наоружања.
Гогановић на конференцију у Бечу - Фото: Уступљена фотографија
Гогановић на конференцију у БечуФото: Уступљена фотографија

Гогановић, који је учествовао на конференцији у Бечу, рекао је да су учесници изразили забринутост у вези са изазовима са којима се суочавају аутономни системи наоружања посматрано са хуманитарне, безбједносне, технолошке и етичке перспективе.

- Аустрија је војно неутрална земља и није чланица НАТО-а, али је то не спречава да активно сарађује са свима и да расправља на високом нивоу о актуелним изазовима безбједности, те посебно о будућим изазовима и пријетњама са којима се свијет суочава - рекао је Гогановић.

Гогановић је поручио да је садржај конференције "Аутономни системи оружја и изазов регулације" заправо тема о којој се много не говори у БиХ и региону, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

На конференцији учествује 140 земаља са више од 900 учесника.

Делегацију БиХ, поред Гогановића, чинили су амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун, те војни аташе БиХ бригадир Един Бајрамовић.