latinica  ћирилица
19/04/2024 |  16:08 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Оптужница за кријумчарење миграната

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Д. М. /38/ због кријумчарења веће групе миграната, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Кријумчарени мигранти - Фото: Уступљена фотографија
Кријумчарени мигрантиФото: Уступљена фотографија

Д. М. је оптужен да је ради остварења незаконите имовинске користи, у договору са њему познатим лицима, на подручју Сарајева преузео групу од 18 илегалних миграната држављана Авганистана и једног држављанина Турске, са намјером да их превезе према граници са Хрватском ради њиховог даљег одласка на подручје земаља ЕУ.

Тужилаштво је навело да је оптужени знао да мигранти не испуњавају услове за законит прелазак границе, усљед недостатка путних исправа са важећим визама, те дозвола за законит улазак и боравак у земљама ЕУ.

У извршењу кривичног дјела, Д. М. су открили припадници Граничне полиције БиХ, на ширем подручју Градишке, када су у возилу којим је управљао, откривени илегални мигранти.

Д. М. је стављено на терет да је у намјери стицања противправне имовинске користи, покушао да омогући прелазак преко границе 18 лица која нису испуњавала услове за законит прелазак БиХ у Хрватску, мимо граничног прелаза, чиме је починио кривично дјело кријумчарење људи.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.