latinica  ћирилица
18/04/2024 |  11:49 ⇒ 11:56 | Аутор: РТРС

Америчка амбасада у БиХ: За кризу је крив прије свих Додик, а не међународна заједница

Америчка амбасада у Сарајеву реаговала је на актуелну политичку ситуацију у БиХ казавши како је није произвела међународна заједница, него домаћи политичари, а прије свих Милорад Додик.
Америчка амбасада у Сарајеву (Фото: twitter.com/USEmbassySJJ) -
Америчка амбасада у Сарајеву (Фото: twitter.com/USEmbassySJJ)

Како кажу, Додик посвећује много времена и енергије пребацујући кривицу за властите неуспјехе на друге.

- Сумњамо да би ико ко је посљедњих 15 година пажљиво пратио политику ове земље био толико наиван да му повјерује. Сједињене Америчке Државе више од 30 година раде у име народа БиХ, те смо досљедно и снажно позивали политичке лидере да усвоје реформе које су потребне за напредак земље ка НАТО и ЕУ. Чврсто смо се држали тих стандарда, а када су страначки лидери предложили рјешења која нису у складу с њима, изразили смо своју забринутост и приватно и јавно - казали су из Амбасаде САД.

Како додају, нису снизили стандарде нити очекивања да би "усрећили" челника било које странке.

- Знамо да неки људи нису срећни због тога, па тако и неки страначки лидери, али ми нисмо ту да њима удовољавамо. Овдје смо да промовишемо, штитимо и бранимо интересе Америке и били смо сасвим јасни по том питању: подржавамо суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ и подржавамо њену интеграцију у евроатлантске институције. Ти су циљеви заједнички нама и грађанима БиХ - наводе из Амбасаде САД.