latinica  ћирилица
17/04/2024 |  09:46 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Амбасадорка Израела за РТРС: Иран жели да избрише Израел са лица земље, али неће успјети (ВИДЕО)

Амбасадорка Израела за БиХ и Албанију Галит Пелег рекла је за РТРС да сукоб са Ираном није ништа ново и да је ирански напад био демонстрација очајничког потеза којим су жељели да покажу да су способни да нападну Израел, a што се, каже, показало погрешним, јер нису успјели.
Aмбасадоркa за БиХ и Албанију Галит Пелег - Фото: РТРС
Aмбасадоркa за БиХ и Албанију Галит ПелегФото: РТРС

Пелегова је рекла да иранско руководство жели да избрише Израел са лица земље.

- Присуство посредника терористичких организација Ирана на границама Израела, и то није ништа ново. Посљедњих шест мјесеци лансирали су дронове са експлозивом, разне пројектиле према Израелу. То није ниста ново, као ни да подржавају Хамас кроз обуку и новцем - наводи Пегелова.

Не мисли, како каже, да ће сада почети рат, јер рат већ траје.

- Реакција Израела је под знаком питања. Још није донесена одлука. Претпостављам да моја влада не жели да погорша ситуацију у региону и нисмо ми ти који покушавамо да дестабилизујемо регион, али морамо видјети одлуку Владе, предмет је разматрања та одлука - каже амбасадорка БиХ у Израелу.

Пелегова истиче и да се зна да Иранци не причају упразно.

- Видјели смо да су лансирали више од 300 пројектила на Израел, знајући да неће успјети. Знамо да развијају капацитете ракете дугог домета са нуклеарним бојевим главама. Мислимо да је одговорност међународне заједнице да их спријечи да развијају ове капацитете. Они то не раде у мировне сврхе. Ми знамо ста је циљ, циљ је напад - истиче Пегелова.

Видјели смо, каже, осуду Ирана од стране европског руководства и САД и то зато, како истиче, што сви знају да Израел није мета Иранаца, већ тампон зона.

- Вјерујемо да је мисија међународне заједнице да их онеспособи. Кад говоримо о санкцијама ту су економске санкције, санкције у смислу надзора над оним сто развијају и свему оном што је до сада примјењивано. Ове санкције морају бити јаче, уз стриктније провођење, како би били сигурни да нису у могућност да набаве ове капацитете и да се онемогући да тргују материјалима двојне намјене - каже Пелегова.

Друго, наводи она, потребно је да се Исламска револуционарна гарда прогласи терористичком организацијом.

- Не улазим у то шта раде Ирану и иранском народу. Агресивни су и тај режим треба зауставит. Треба да га ограничи међународна заједница. Ако се понашају као терористичка организација, онда их треба тако и третирати. Ако врше терористичке нападе, онда сами себе постављају као легитимну мету. До њих је - оцјењује Пегелова.

Када је ријеч о односу Израела и Републике Српске, Пелегова је рекла да су Српска и предсједник Милорад Додик били увијек подршка Израелу.

- Ми то веома цијенимо и уважавамо. Ми не сматрамо да је ово проблем само Израела - истакла је она.

Пелегова је рекла да подршка много значи, јер ово није проблем само Израела.

- Америка је наш најближи савезник, од настанка државе Израел имамо добру сарадњу, посебно стратешку. Упознајемо једни друге са планираним потезима, али не тражимо дозволу од Американаца, желимо са нашим савезницима да сарађујемо и веома цијенимо подршку коју добијамо у одбрани Израела - истакла је Пелегова.

Када Влада Израела одлучи, истиче Пелегова, одлука ће се спровести са капацитетом земље, а за то им неће бити потребан благослов Американаца.

- Као наш највећи савезник, дефинитивно се обавјештавамо и очекујемо да нас Американц подрже у одбрани наше границе - истиче она.

Додаје да је Израел мала земља суочена са многобројним пријетњама.

- Приоритет сваке владе је да заштити своје грађане. Ако је једини начин заштите цивила, да узврати, тако ће и бити. Биће нам изузетно драго ако нас савезници подрже, а ако не, сагледаћемо своје могућности и поступити даље. У рату смо посљедњих шест мјесеци, уложени су велики напори. Ми желимо да окончамо рат, али све је у рукама Хамаса. Уколико врате све таоце и престану са терором, ми ћемо повући наше снаге из Појаса Газе, колико данас, али то није случај са Хамасом. Ми смо спремни да водимо ове акције, док не постигнемо своје циљеве - наводи Пелегова.

Она наводи да тренутно на сјеверу и југу Израела има неколико десетина хиљада расељених Израелаца.

- Не желимо отварање трећег фронта, а са друге стране, морамо снажну поруку послати Ирану да не ради то што ради, јер не иде њима у корист - наводи Пелегова.

Она наглашава и да порука Ирану мора бити снажна - не чините то опет.

- Ако не узвратимо одмах, то не значи да смо слаби, него зато што смо снажни. Мислимо да је посљедње што желимо, отварање новог фронта, али више о томе данас, сутра ће саопштити Влада - истиче она.

Како каже, сви желе да се врате у нормалне токове, колико је то могуће.

- Живот овдје више није нормалан, али људи и даље желе да се врате својим животима, прије тог октобра - наводи она.

Када је ријеч, о БиХ, Пелегова додаје, да ту има много проблема, у погледу структуре саме државне заједнице.

- Изаћићемо са ставом, а као што сам већ рекла, ми изузетно цијенимо пријатељство Републике Српске и став вашег руководства, што ћемо наравно узети у обзир - додаје Пелегова.