latinica  ћирилица
03/04/2024 |  08:18 ⇒ 08:53 | Аутор: РТРС

Свака злоупотреба боловања у Српској биће санкционисана (ВИДЕО)

Управни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске усвојио је нови Правилник о поступку утврђивања привремене спријечености за рад који је припреман заједно са докторима који прописују ово право, у циљу интегрисања најбољих рјешења из праксе у регулативни оквир, како би се додатно унаприједила област боловања и све евентуалне злоупотребе овог права свеле на минимум.
Добриша Радић и Саша Тривић - Фото: РТРС
Добриша Радић и Саша ТривићФото: РТРС

Новим Правилником јасно је прецизирано у којим случајевима породични доктор може да сам пропише боловање, за боловања до 30 дана, а у којим је неопходно мишљење љекара специјалисте одговарајуће гране медицине из здравствене установе која има уговор са Фондом здравственог осигурања Српске - навео је Добриша Радић, руководилац Одјељења за контролу боловања у ФЗО.

Циљ ових измјена је прецизнија одредба у правилнику како би и породичним докторима олакшали тумачење прописа у пракси. Фонд је, такође, уважио и сугестије послодаваца која се односи на прецизније остваривање права на боловање за дијагнозе за које је предвиђена максимална дужина боловања у укупном трајању од 28 дана.

- Уколико осигураник у периоду од шест мјесеци због ових дијагноза буде на боловању више од 45 дана, код поновног отварања боловања потребно је да породични доктор осигураника упути на првостепену комисију - појаснио је Радић гостујући у нашем Јутарњем програму.

Такође, нови правилник дефинише да уколико се испостави потреба за даљим лијечењем, по истој дијагнози, након шест дана од закључивања боловања, породични доктор ће осигураника одмах упутити на првостепену комисију ради оцјене потребе за поновном привременом спријеченошћу за рад.

- Породични доктори могу да прекину боловање и прије истека рока који је утврдила првостепена комисија уколико процијене да се здравствено стање побољшало. То се, такође, односи и на првостепену комисију, која исто може да прекине боловање и прије рока који је предложио љекар специјалиста одговорајуће гране медицине. Свака злоупотреба боловања у Српској биће санкционисана - поручио је Радић.

Осигураник, каже Радић, има право на жалбу у случају да није задовољан оцјеном првостепене комисије која је надлежна за прописивање боловања дужих од 30 дана.

Потпредсједник Уније послодаваца Саша Тривић навео је да је новим правилником остварен велики напредак у радној дисциплини.

- Измишљена боловања ометају и стварају проблеме у производњи, у процесу рада, те узрокује незадовољство међу осталим радницима на радном мјесту - нагласио је Тривић.

Нови Правилник има за циљ да унаприједи ову област и да се право на боловање које је једно од два основна права из здравственог осигурања користи рационално, односно да га користи онај ко је болестан, односно коме је заиста потребно.

Подсјећамо да боловања до 30 дана прописују доктори породичне медицине, а боловања дужа од 30 дана су у надлежности првостепене комисије.