latinica  ћирилица
26/03/2024 |  16:56 | Аутор: СРНА

Ђокић: Пословање РиТЕ "Угљевик" у надлежности управа тог и матичног предузећа

Министар рударства и енергетике Републике Српске Петар Ђокић рекао је да су питања везана за рад и пословање Рудника и Термоелектране "Угљевик" у директној надлежности управа зависног предузећа РиТЕ "Угљевик" и матичног предузећа, а то су акционарска друштва која имају своје органе управљања и своје управе које су одговорне за њихово пословање.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је рекао да је затражио да се одржи састанак управа матичног предузећа и зависног предузећа РРиТЕ "Угљевик" и тај састанак ће бити одржан сутра.

На састанку, коме није предвиђено да присуствује Ђокић, биће разматрана сва актуелна питања везана за пословање и све проблеме који тренутно оптерећују РиТЕ "Угљевик".

Ђокић је подсјетио да је организовао састанак који је одржан 15. марта у просторијама РиТЕ "Угљевик" ком су присуствовали управа РиТЕ "Угљевик", представници матичног предузећа, представници Синдикалне организације РиТЕ "Угљевик" и представници општине и Скупштине општине Угљевик.

- Тај састанак је био наставак састанка који је прије тога одржан у Влади Републике Српске. На састанку одржаном 15. марта су усвојени закључци и постигнут је договор који су прихватили сви учесници састанка - навео је Ђокић.

Ђокић је претходно обавио разговор са представницима компаније "Комсар енерџи Република Српска" и они су прихватили иницијативу за организовање сутрашњег састанка са представницима управе РиТЕ "Угљевик", на коме ће се разговарати о питањима међусобне сарадње између РиТЕ "Угљевик" и компаније "Комсар енерџи".

Према његовим ријечима, уговор о концесији за експлоатацију угља 2013. године са компанијом "Комсар енерџи Република Српска" закључила је Влада Републике Српске, а након тога и анексе основног уговора. Није их, каже, закључило Министарство енергетике и рударства нити он самоиницијативно, нити је за то имао овлаштења.

Ђокић је нагласио да су основни уговор и анекси уговора увијек имали за циљ да се тражи начин реализације основног уговора, односно изгради нови блок термоелектране. Наравно, кроз анексе уговора обје стране, и Влада Републике Српске и компанија "Комсар енерџи Република Српска", су настојале да се заштите од било каквог једностраног дјеловања.

Према његовим ријечима, уговор о концесији не представља никакву тајну, а за његово објављивање је потребна и сагласност концесионара.

Ђокић је подсјетио да је свих претходних година видљиво и снажно подржавао и помагао пословање РиТЕ "Угљевик" на више начина, што је познато свим управама предузећа до сада, као и актуелној управи и да је до сада предузет низ мјера на основу којих се настојала заштитити РиТЕ "Угљевик".

- Једна од тих мјера је и реализација пројекта изградње постројења за одсумпоравање димних гасова у термоелектрани, чиме је спријечено остварење европског плана да постојећа термоелектрана буде затворена још 2028. године - навео је Ђокић за Срну.

Он је нагласио да је посљедња експертиза, коју су израдили Рударски институт из Бора и Институт "Никола Тесла" из Београда, јасна подлога и смјерница коју, без одлагања и максималним залагањем, управа РиТЕ "Угљевик" и управа матичног предузећа требају реализовати.

- На тај начин, примјеном закључака из ове експертизе, ће се осигурати рад свих зависних предузећа у систему Електропривреде, па и РиТЕ "Угљевик" - истакао је Ђокић.