latinica  ћирилица
26/03/2024 |  08:15 ⇒ 08:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Влада Јапана одобрила продају борбених авиона другим државама

Јапанска влада одобрила је план продаје дугим државама борбених авиона нове генерације, које развија са Италијом и Великом Британијом.
Борбени авион (Фото: EPA-EFE/ALEXANDROS BELTES) -
Борбени авион (Фото: EPA-EFE/ALEXANDROS BELTES)

Ова одлука је спорна због принципа мирољубивости, на који се Токио позива послије Другог свјетског рата, али ће помоћи Јапану да изгради војну индустрију и добије улогу у глобалној безбједности, преноси Асошијетед прес.

Влада је такође одобрила ревизију правила трансфера војне опреме и технологије како би омогућила продају смртоносних оружја другим, непартнерским државама.

Главни секретар кабинета Јошимаса Хајаши изјавио је да су ове промене неопходне с обзиром на безбедносно окружење те државе, али је истакао да се тиме не мењају пацифистички принципи Јапана.

Јапан је у претходном периоду почео да напушта дуго ограничавани војни извоз, усљед пораста регионалних и глобалних тензија, посебно са сусједном Кином.

Овим потезом, Јапан ће моћи да замјени старе америчке летјелице Ф-2, новим летјелицама заједничке производње са Италијом и Великом Британијом у склопу програма "Олуја".

Због критика политичких противника и забринутости јавности, Кишидина влада је за сада ограничила извоз заједнички произведеног смртоносног оружја на 15 држава с којима Јапан има одбрамбена партнерства, и обећала да то оружје неће бити коришћено у активним ратовима.