latinica  ћирилица
26/09/2024 |  20:55 ⇒ 21:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Ураган "Хелен" се ближи Флориди, више од 50.000 људи без струје (ВИДЕО)

Ураган "Хелен" се ближи америчкој савезној држави Флориди, а више од 50.000 људи остало је без електричне енергије, јављају данас амерички медији.
Ураган "Хелен" (Фото: EPA-EFE/Alonso Cupul) -
Ураган "Хелен" (Фото: EPA-EFE/Alonso Cupul)

Директорка Федералне агенције за ванредне ситуације (ФЕМА) Диен Крисвел упозорила је локално становништво да озбиљно схвати сва упозорења због олује, преноси Еј-Би-Си Нјуз.

- Ако вам локални званичници кажу да се евакуишете урадите тако. Ако вам кажу да потражите склониште на лицу мјеста учините то - казала је она на прес конференцији, додајући да такве одлуке могу да спасу животе.

Више од 1.100 припадника федералне владе помажу становништву у припремама за долазак урагана, додала је Крисвел.

Авио-компаније отказале су преко 1.000 летова широм земље док се "Хелен" приближава.

Највише летова отказано је на међународном аеродрому Хартсфилд-Џексон у Атланти, као и међународним аеродромима у Форт Мајерсу и Тампи.

Гувернер Сјеверне Каролине Рој Купер описао је "Хелен" као изузетно опасну олују која пријети да донесе обилну кишу и потенцијално разорне поплаве западном дијелу те државе током данашњег и сутрашњег дана.

Предсједник САД Џозеф Бајден одобрио је увођење ванредног стања за оне државе које су на путу урагана, укључујући Сјеверну Каролину.

Очекује се да ће "Хелен" ојачати у ураган категорије 3, као и да ће ударити у копно у четвртак увече по локалном времену, југоисточно од града Талахаси, а да ће потом кренути према Џорџији.

Поплаве су могуће и у Тенесију, Кентакију и Арканзасу.