latinica  ћирилица
22/03/2024 |  09:49 ⇒ 09:51 | Аутор: СРНА

Сајић: Позитиван сигнал из Брисела - федерална уставна структура БиХ није препрека интеграцијама и коначно дошло вријеме краја протектората

Доцент доктор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Нина Сајић изјавила је да је одлука Европског савјета о отварању преговора БиХ за приступање ЕУ позитиван сигнал из Брисела да федерална уставна структура БиХ није препрека европским интеграцијама и да је коначно дошло вријеме краја Канцеларији високог представника и страним судијама у Уставном суду БиХ.
Нина Сајић - Фото: СРНА
Нина СајићФото: СРНА

Сајићева је у изјави за Срну оцијенила да је ово геополитичка одлука ЕУ која очигледно не жели да остави БиХ изван заједничког европског простора.

- Такође, овим је послата и јасна порука Брисела и земаља ЕУ да је дошао крај протекторизма и да нема мјеста неоколонијалним структурама у европској породици држава - истакла је Сајићева.

Она је додала да је добро што је препознато да овај дио Балкана не може остати "црна рупа" на европском континенту, али и како се иде у ЕУ - без ОХР-а и страних судија.