latinica  ћирилица
08/05/2024 |  11:31 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Кошарац: Нисмо блокирали двије милијарде евра намјењених БиХ (ВИДЕО)

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац је одбацио наводе да он лично, односно структура из које долази, блокира двије милијарде евра намијењених БиХ, додајући да је у оквиру Плана раста од 110 усаглашено 106 активности.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- Показали смо да можемо усагласити 97 одсто. Вјерујем да ће нам бити одобрена средства, али исто тако немојте да нико замајава грађане у БиХ да ће те двије милијарде доћи без додатних услова - истакао је Кошарац.

Кошарац је истакао да ће се тај новац исплаћивати у траншама.

- Укупно за западни Балкан предвиђено је шест милијарди евра. Од тога двије милијарде су грант, а четири милијарде су кредитна средства - нагласио је Кошарац.

Кошарац је поручио да никада неће издати интерес Републике Српске и њених институција. 

- Оно што није усаглашено, то није урађено због тога што Република Српска није видљива - поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима  БиХ ће морати да спроводи одређене реформе како би добила новац из Плана раста, и то у траншама, а ЕУ ће оцјењивати на којем нивоу су те реформе имплементиране.

- Увијек ћемо бити у фази једне врсте испуњавања услова, односно већ по познатом рецепту уцјењивања од европских институција. Ми смо показали спремност да можемо да разговарамо и да можемо очувати капацитете Републике Српске у преговарању, одлучивању и озбиљним резултатима - рекао је Кошарац.

Кошарац поручује да ће радни тим за План раста до петка дефинисати одређене приоритете из онога што је до сада усаглашено.

- Мој кабинет са Владом Републике Српске радиће на оним питањима која су дефинисана овим документом и реформама које су саглашене. Вјерујем да ће одређење бити за оно што је дефинисано, а чини ми се да је шест мјера правиђених у 2024. години и ми ћемо то усагласити до краја ове седмице како би већ и идуће седмице имали одговор из Брисела о прихватљивости укупног нашег Плана раста, односно начину одобравања средстава из прве транше која је предвиђена негдје у јуну - рекао је министар Кошарац.