latinica  ћирилица
22/03/2024 |  09:24 ⇒ 09:31 | Аутор: РТРС

Кришто упутила писмо Мишелу: Историјски тренутак за БиХ

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто упутила је писмо са ријечима захвалности предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу и свим премијерима 27 држава чланица Европског савјета у поводу одлуке о отварају приступних преговора са БиХ.
Шарл Мишел и Борјана Кришто (фото: https://twitter.com/CharlesMichel) -
Шарл Мишел и Борјана Кришто (фото: https://twitter.com/CharlesMichel)

Истакла је да је БиХ након подношења захтјева за чланство 2016. године, те добивањем статуса кандидата 2022. године, службеним отварањем преговора направила значајан искорак према даљим реформама.

Нагласила је да је ово историјски тренутак који симболизује кључни корак на даљем путу европских интеграција те да представља потврду и признање рада институција на свим нивоима власти у БиХ.

Рекла је је како су узајамна одлучност и напор резултовали постизањем потребног нивоа усклађености са захтјевима и критеријумима које је поставила Европска унија.

- Свјесни смо да сваки напредак у БиХ увелике зависи о јачању и унапређењу међусобног повјерења, унутаршњег дијалога и консензусу легитимних политичких представника конститутивних народа у БиХ. У времену пред нама остајемо јасно и недвосмилсено опредијељени вриједностима и циљевима на којима се темељи Европска унија те привржени даљем јачању регионалне сарадње у оквиру постојећих иницијатива на принципима добросусједства, јачању политичког дијалога, мира и стабилности у региону - навела је Кришто.

Навела је како је лично задовољна, али и поносна чињеницом како је БиХ у овоме исцрпном и захтјевном процесу провођења нужних и потребних реформи успјела очувати 100 одсто усклађености са вањском и безбједносном политиком ЕУ-а.

Истакла је како ће у сљедећим данима фокус бити на усвајању преосталих законских приједлога и других обвеза.

- Кришто је додала како међу кључним обвезама посебно жели истакнути закон о Суду БиХ и закон о заштити личних података, који су технички спремни за усвајање, те измјене и допуне Изборног закона БиХ које су управо, на овај кључни датум за БиХ, службено достављене Савјету министара у даљу процедуру - наглашава се саопштењу.

На крају писма Кришто је изразила увјерење како ће ЕУ и даље наставити пружати пуну потпору компромисима и рјешењима која су искључиво резултат рада надлежних институција у БиХ, те уз одлучност за једнако успјешан наставак заједничке сарадње.