latinica  ћирилица
07/05/2024 |  18:36 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Измјене Изборног закона и Нацрт закона о Суду БиХ скинути с дневног реда Савјета министара (ВИДЕО)

Савјет министара данас се није изјашњавао о Нацрту закона о измјенама и допуна Изборног закона БиХ као и о Нацрту Закона о суду БиХ.
Савјет министара, сједница - Фото: Уступљена фотографија
Савјет министара, сједницаФото: Уступљена фотографија

Оба законска приједлога повучена су са дневног реда и враћена на дораду у министарство правде.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац каже да о законима нема политичке сагласности јер бошњачка структура жели да имплементира у изборни процес смјернице међународног фактора.

Дан уочи најављеног расписивања локалних избора по тзв. Шмитовом Изборном закону БиХ, пропао је још један покушај политичара да усагласе измјене, поред Устава најважнијег закона.

Кошарац нема дилему да је одговорност на Бошњацима - желе међународни интервенционизам у домаћи изборни процес.

- Видљиво је да се на сваки начин покушава онемогућити базични домаћи договор и да се жели трасирати изборни процес на ставовима Шмита и неких других - рекао је Кошарац.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез даје предност наметнутим измјенама Изборног закона од стране Кристијана Шмита због чега је био против приједлога Изборног закона БиХ који је сачинила Радна група за правосуђе формирана након договора у Лакташима.

У коначном, против је приједлога који би омогућио Хрватима да бирају свог члана Предсједништва, а не да то умјесто њих раде Бошњаци.

- Спорно јер би неколико кантона бирало ко ће бити члан Предсједништва из реда једног народа у БиХ. Споран је и избор бирачких одбора, закон који је на снази каже да чланове бирачких одбора поставља ЦИК БиХ, а по овом пријдлогу опет се враћа на локалне заједнице - рекао је Хелез.

- Циљ министарства правде је да се ријеше сва спорна питања, да се ријеши питање избора члана Предсједништва из реда хрватског народа - изјавио је министар правде у Савјету министара Давор Буноза.

Савјет министара данас није разматрао Нацрт закона о суду БиХ. И даље је отворено питање сједишта будућег Апелационог суда.

Неспорно је да треба бити у Републици Српској, док министри Тројке траже Источно Сарајево, СНСД и партнери предлажу Бањалуку.

Спекулише да се да је било ријечи и о новом приједлогу да сједиште буде у Добоју.

- Сви они који су против Бањалуке поручују да Бањалука није у БиХ, сви они који су против да буде у Источном Сарајеву поручују да Источно Сарајево није у Српској , то је мој закључак , гдје ће бити сједиште можда и најмање битна ствар у овом закону - поручио је Буноза.

- Прије свега да одговорим министру Бунози, Бањалука и Источно Сарасјево су у Републици Српској, овакав сарказам не стоји - истакао је Кошарац.

Одговарајући на новинарско питање, Кошарац је рекао да ће локални избори у Српској бити одржани по Изборном закону Српске.

А ЦИК БиХ сутра ће саопштити одлуку о расписивању локалних избора за прву недјељу у октобру и то по Изборном закону који је наметнуо Кристијан Шмит кога Република Српска не признаје као високог представника.