latinica  ћирилица
05/03/2024 |  16:33 ⇒ 16:44 | Аутор: СРНА

Бербокова са члановима Колегијума: БиХ има јединствену шансу

Шефица њемачке дипломатије Аналена Бербок данас је у разговору са члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ истакла да БиХ има јединствену шансу да направи велики корак ка ЕУ и да је треба искористити.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Бербокова је нагласила да је један од важних циљева њене посјете да охрабри институције БиХ да наставе са усвајањем реформских закона и испуњавањем услова за отварање приступних преговора о пуноправном чланству у ЕУ.

Министар спољних послова Њемачке поменула је значај усвајања закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, те закључења споразума са Фронтексом ради заштите граница БиХ и ЕУ.

Она је навела да Њемачка жели да види БиХ и све земље западног Балкан у ЕУ, као и да жели да настави да подржава и прати БиХ на европском путу, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Такође је поменула значај испуњавања препорука ОЕБС-а и ОДИР-а у вези са измјенама Изборног закона БиХ, а нагласила је и заинтересованост њемачких инвеститора за улагање на тржишту БиХ и других земаља региона, те у вези с тим указала на важност даљег провођења реформи, посебно у области владавине права.

Састанку су у присуствовали предсједавајући Дома народа и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Кемал Адемовић и Маринко Чавара, њихови замјеници Никола Шпирић и Денис Звиздић, предсједавајућа Клуба хрватског народа у Дому народа Марина Пендеш и предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сања Вулић.

Присутни су били и посланици Бундестага Њемачке Дебора Дуринг, Јирген Харт и Улрих Лехте, специјални представник Владе Њемачке за Западни Балкан Мануел Сарацин.

Чланови руководства оба дома искористили су прилику да гостима предоче напоре да у наредним данима буду усвојена усаглашена законска рјешења о сукобу интереса и измјенама и допунама Закона о државној служби БиХ.

Чланови колегијума оба дома нагласили су да процес европских интеграција, о чему постоји консензус свих релевантних политичких фактора у БиХ, може бити рјешење за сложене политичке прилике у БиХ.

Истакли су да је БиХ у посљедњих годину дана предузела кредибилне напоре на испуњавању услова за отварање приступних преговора, те се надају да ће одлука Европског савјета о томе бити позитивна и да ће послије 21. марта омогућити снажнији интензитет разговора о отвореним питањима и даље кретање БиХ на европском путу.

Нагласивши како Њемачка представља једног од најзначајнијих спољнотрговинских партнера БиХ, чланови руководства оба дома Парламентарне скупштине заложили су се за додатно јачање економске сарадње и развој билатералних односа.