latinica  ћирилица
04/03/2024 |  14:12 | Аутор: СРНА

Србија једина у региону зауставила пад стопе фертилитета

Србија је једина земља у региону која је успјела да заустави тренд пада стопе фертилитета /рађања/, рекла је министар за бригу о породици и демографију Србије Дарија Кисић.
Дарија Кисић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Дарија Кисић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Кисићева је на Другој националној конференцији о породици "Србија - наша породица", коју је организовало Министарство за бригу о породици и демографију, рекла да су све пронаталитетне мјере државе почеле да дају резултате, јер је сада стопа фертилитета 1,63 одсто.

- Циљ је да до 2027. године стопа фертилитета буде најмање 1,75 одсто - навела је она.

Кисићева је подсјетила да је финансијска подршка државе породицама никада већа, да су издвајања у односу на 2012. годину више од 10 пута већа, да су уз помоћ државне субвенције 583 мајке својим породицама обезбиједиле кров над главом. Кисићева је истакла да ће држава наставити да јача финансијску подршку.

- Породица је бит која нас држи заједно, суштина због које све радимо и градимо и највећи мотив да чинимо све да наша земља буде још јача, снажнија и напреднија - нагласила је Кисићева.

Она је додала да је Министарство за бригу о породици и демографију протеклих годину дана посветило управо породицама и дјеци, да се породице додатно оснаже и подрже, са најважнијим циљем – да се рађа још више дјеце у Србији, саопштено је из Министарства за бригу о породици и демографију Србије.

Кисићева је рекла да је поносна на резултате који су постигнути у сарадњи са локалним самоуправама у Србији у спровођењу локалних пронаталитетних мјера, за које је Министарство издвојило готово половину свог укупног буџета – 400 милиона динара /око 3,4 милиона евра/.

Према њеним ријечима, циљ је да до 2027. године држава подржи све градове и општине и на тај начин допринесе јачању локалне пронаталитетне политике.

У име Његове светости патријарха српског Порфирија обратио се викар патријарха, епископ новобрдски Иларион, који је поручио да је породица највећа светиња.

- Сви треба да се враћамо свом изворном идентитету и исцјељењу, и личном и оном који подразумијева породицу, када осјећамо да смо дио једне цјелине - рекао је епископ Иларион.

Конференцију је отворила Татјана Обрадовић, мајка троје дјеце, бака четворо унучића и хранитељка мале Нађе, која болује од ријетке генетске болести, а која је истакла да је Нађа херој живота.

- Осјећам се остварено и потпуно, јер љубав коју добијам од оних о којима сам бринула и бринем немерљива је вриједност и смисао живота. Вјерујем да ће нам живот донијети још пуно радости, а за нашу Нађу стварати прилике да истински буде срећна, вољена, прихваћена. То је оно чему тежим - поручила је Обрадовићева.

На конференцији је говорила и Анита Божовић, успјешна млада жена која је послије богатих искустава у иностранству одлучила да се врати у Србију и ту инвестира и гради своју породицу, а која је истакла да се никада није покајала звог ове одлуке, јер је Србија њена породица.

У другом дијелу конференције одржан је панел који је посвећен примјерима добре праксе који се односе на унапређење популационе политике у јединицама локалних самоуправа.