latinica  ћирилица
03/03/2024 |  16:22 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Кошарац: Додик води одговорну државничку политику

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац рекао је данас да предсједник Републике Српске Милорад Додик води одговорну државничку политику захваљујући којој Српска прави огромне искораке на међународном плану.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Посљедња дипломатска офанизива предсједника Додика од суштинске је важности за верификацију међународног положаја и подршке Српској. На најбољи могући начим предсједник Додик, заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић, афирмисао је Српску, њену позицију, уставни капацитет и све вриједности - истакао је Кошарац у објави на друштвеним мрежама.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Он је подсјетио да је Додик, за мање од двије седмице, имао сусрете са најзначајнијим лидерима свијета - предсједником Русије Владимиром Путином у Казању, бјелоруским предсједником Александром Лукашенком и премијером Романом Головченком у Минску, те у Анталији са предсједником Турске Ердоганом, премијером Мађарске Орбаном, руским министром иностраних послова Сергејом Лавровом, шефом дипломатије Словачке Јурајем Бланаром и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајкаком.

Кошарац је рекао да су резултати ових посјета већ видљиви и биће све видљивији у наредном периоду, јер одлични политички односи отварају врата за јачање билатералне сарадње и снажан економски развој, на корист свих грађана и Српске и БиХ.

- Овим се показује да је Српска отворена за сарадњу и да је поуздан партнер на међународном плану - рекао је он.

Кошарац је истакао да је изузетно важно што снажна дипломатска офанизва долази у вријеме великих притисака колективног Запада, прије свега САД-а, на предсједника и друге званичнике Српске.

Он је додао да се показало да тај притисак није и неће уродити плодом, као што неће наћи погодно тло у многим европским и свјетским државама у односу према Српској и њеним народном вољом изабраним политичким представницима.

- Уједно, разбијен је мит и срушени су злуради снови како домаћих, тако и иностраних "душебрижника" о тобоже изолацији Српске - нагласио је Кошарац.

Кошарац је рекао да се једном показало да Српска има пријатеље у регији, Европи и свијету, захваљујући одговорној политици лидера и државника Милорада Додика.