latinica  ћирилица
03/03/2024 |  09:56 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

Пребирачевић: Руска војска напредује ка западу, Украјина изгубила велики број официра (ВИДЕО)

Освајањем Авдејевке из које је гађан Доњецк, ситуација за Русију је много боља јер се фронт много лакше помјера ка западу, рекао је за РТРС Владимир Пребирачевић, директора Српско-руског центра "Мајак".
Сукоб у Украјини (Фото: EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO) -
Сукоб у Украјини (Фото: EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO)

Како је рекао у нашем Јутарњем програму, Русија је својим ракетним системом и превласти у ваздуху разорила логистичке центре Украјине.

- Није постојало мјесто у Украјини које руске јединице нису откриле, а затим разориле. То отежава ситуацију у украјинској војсци која је изгубила велики број официра. Прве линије фронта остале су чак и без нижих офцира, а то се по Украјину не може завршити добро - каже Пребирачевић.

Зато се украјинска војска повлачи јер желе да сачува људе, да се не би, како је истакао, поновио други Бахмут.

- Русија ради како је планирала, полако и стрпљиво. Улази у другу годину сукоба много јача него на почетку. Мислим да ће се овај рат завршити уласком руске војске у Кијев који ће се предати без борбе. Тако је и најбоље, да се Русији врати њено културно насљеђе - нагласио је Пребирачевић.

О идеји Макрона, коју је лансирао у јавност, да се војне трупе НАТО-а пошаљу у Украјину, Пребирачевић сумња да ће било која земља учествовати у тој "лудости".

- Многи се нису сложили, а међу њима је и француски министар одбране. Већина земаља неће да учествује у тој лудости. Стање војске у ЕУ је у лошем стању јер су све своје магацине са муницијом испразнили и послали у Украјину. Могуће да је та Макронова изјава дошла због његове исфрустрираности губитком француских војника који се незванично боре на украјинској страни - каже Пребирачевић.

Уколико се то ипак деси под притиском француске, каже он, практично би значило директан сукоб са Русијом.