latinica  ћирилица
02/03/2024 |  10:40 ⇒ 14:06 | Аутор: sputniknews.com

Вучић: Притисци на Србију да призна Косово, да одустане од подршке Републици Српској, да уведе санкције Русији (ВИДЕО)

Председник Александар Вучић каже у обраћању јавности да се од Србије очекују три ствари - прва је признање самопроглашене независности КиМ и одрицање од подршке Репблици Српској, друга је увођење санкција Русији и заузимање антикинеског става, а трећа је успостављање "марионетског режима" у Србији.
Александар Вучић (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs) -
Александар Вучић (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs)

У обраћању нацији, Вучић је рекао да су то: дефакто ли дејуре признање Косова, а у вези са тим и одрицање од Републике Српске, увођење санкција Руској Федерацији и антикинески став и да добије марионетски режим у Србији.

Он је рекао да се ситуација око динара ни на који начин није промијенила на боље и да ће Србија с тим у вези бити приморана да доноси различите одлуке "којима ћемо се сналазити или проналазити алтернативна рјешења”.

- Јасно је да се никоме по том питању не жури и да су много важнији. Притисак на Албанце неће бити већи, притисак ће бити већи на српски народ и на државу Србију - рекао је Вучић.

Поводом једног од захтјева који се тиче увођења санкција Русији и дјеловања против економских успеха Кине, Вучић је рекао:

- Могли сте да видите сваки пут ако се догоди једна декларација, на чему ће инсистирати домаћи медији, изаћи ће са својом изјавом да ће Србија трпити посљедице што се није прикључила санкцијама Руској Федерацији. Они желе враћање старог марионетског режима - каже Вучић.

Политички фактори које неко жели да види на власти управо се овако понашају, констатовао је Вучић.

- Они би признали Косово и то не крију, они су за увођење санкција Русији и они са одушевљењем прихватају, не би ли постали режим, да буду марионете - каже Вучић.