latinica  ћирилица
01/03/2024 |  15:54 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

Кошарац: Кришто није имала сагласност да стави потпис на декларацију у Тирани

Савјет министара није разматрао нити дао сагласност за потписивање декларације на коју је у Тирани потпис ставила предсједавајућа Борјана Кришто, нити за то има сагласност Предсједништва БиХ, изјавио је њен замјеник Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да једностран приступ, самовоља и некоректно политичко понашање никоме неће донијети ништа добро, нити доприноси повјерењу и изградњи партнерства.

- Борјана Кришто има право на властито мишљење, али као предсједавајућа Савјета министара апсолутно не може говорити у име БиХ без претходно усаглашеног става и обавезних инструкција Предсједништва БиХ, које је по Уставу БиХ надлежно за спољну политику - рекао је Кошарац.

Он је додао да је то случај и са декларацијом коју је потписала у Тирани на Самиту "Украјина – Југоисточна Европа".

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- На Савјету министара нити смо разматрали нити дали сагласност за потписивање ове декларације, као што то није урадило ни Предсједништво БиХ, као једини орган надлежан за спољну политику - навео је Кошарац на Инстаграму.

Подсјетио је да је став Српске о питању дешавања у Украјини јасан и дефинисан - неутралан приступ је једини могући модел.

- Захваљујући томе, БиХ има статус неутралне земље и недопустиво је да било ко, па и Борјана Кришто, излази са једностраним приступом о стварима око којих консензус не постоји - нагласио је Кошарац.

Криштова је ставила потпис на нешто што је њен лични став, никако на званичан и усаглашен став БиХ, нагласио је Кошарац и напоменуо да то није први пут да она глуми некаквог "премијера БиХ" умјесто онога што јесте, предсједавајућа Савјета министара.

Он је подсјетио да је Савјет министара тијело које се саставља од министара из Српске и ФБиХ и представља помоћни орган Предсједништву БиХ.