latinica  ћирилица
01/03/2024 |  11:58 | Аутор: СРНА

Вујичић: На путу ка ЕУ није проблем Српска, него партнери у ФБиХ и негативан утицај странаца

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјавио је да на европском путу БиХ никада није био проблем у Републици Српској, него у партнерима у Федерацији БиХ и у негативном утицају појединих амбасада.
Мирослав Вујичић - Фото: РТРС
Мирослав ВујичићФото: РТРС

Он је истакао да огроман проблем на европском путу БиХ представља негативан утицај појединих амбасада, прије свега Амбасаде САД и рушење свих могућих договора у БиХ.

- Сви договори који су водили ка рјешавању ситуације и приближавању ЕУ су били срушени, прије свега од америчких дипломата Мајкла Марфија и помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмса О`Брајена - рекао је Вујичић за Срну.

Коментаришући резолуцију Европског парламента у којој се поново позива на увођење санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику и осталим вишерангираним званичницима Српске и Србије, Вујичић је оцијенио да ће свака врста притисака и позивања на санкције довести до обустављања процеса у БиХ.

Он је истакао да су посланици Европског парламента више пута показали нетрпељивост према предсједнику Републике Српске и према самој Српској, иако је из досадашњих процеса у БиХ видљиво да Српска подржава приближавање ЕУ.

- Предсједник Републике Српске искључиво заступа интересе Српске, али не на штету БиХ. Њега је народ изабрао огромном већином и рекао да подржава ту политику - навео је Вујичић.

Према његовим ријечима, апсурдна је ситуација да се пријети Додику, човјеку који позива на заштиту Устава, наводећи да се они који руше Дејтон представљају као добри момци, док су Додик и представници Српске представљени као лоши.

- То је једна перцепција која је настала у рату и нажалост до данас се није промијенила према Србима у Републици Српској - закључио је Вујичић.

Европски парламент у резолуцији је поново позвао да се уведу "циљане санкције" против Додика, те осталих вишерангираних званичника Српске и Србије "који пружају материјалну и подршку сецесионистичкој политици", те да све чланице "осигурају да сличне санкције може усвојити Европски савјет, и да их уведу билатерално или заједно са осталим чланицама, уколико њихово усвајање није могуће у Савјету".