latinica  ћирилица
28/02/2024 |  19:11 ⇒ 29/02/2024 | 07:52 | Аутор: РТРС

ВСТС потврдио сумње и признао - надлежној комисији била позната ратна прошлост судије Сене Узуновић (ВИДЕО)

Високи судски и тужилачки савјет отворено признао, ратна прошлост судије Сене Узуновић није им непозната.
Сена Узуновић (Фото: sudbih.gov.ba) -
Сена Узуновић (Фото: sudbih.gov.ba)

За то је знала и тзв. Независна правосудна комисија, која је под окриљем Савјета за спровођење мира и ОХР-а провјеравала кандидате за судије и тужиоце.

Сања Вулић, која је и тражила одговор ВСТС-а о ратној прошлости Узуновићеве, каже да су њена именовања награда западних сила за њене ратне пресуде.

То што је Сена Узуновић била припадник тзв. Армије БиХ и ратни војни судија за Србе у злогласном Коњицу, гдје је под присилом саслушавала Србе, заробљенике 45. брдске бригаде тзв. Армије БиХ Независној правосудној комисији која је постојала до 2004, није засметало да је именују на правосудне функције.

Из ВСТС-а кажу - Истичемо да је све релевантне чињенице о тадашњим судијама и тужиоцима, провјеравала Независна правосудна комисија, која је формирана одлуком ПИК-а и високог представника за БиХ и успостављена 2001. са задатком да води и координира наставак реформе правосуђа, па тако и у односу на госпођу Узуновић, што значи да су све информације о тзв. ратној прошлости биле познате тада надлежном тијелу прије иницијативе именовања.

Сања Вулић је додала - ово је потврда ко управља и за чији интерес ради БиХ суд и тужилаштво.

Oдговор је крајње скандалозан и потврђује да у правосуђу БиХ, тужилаштву и суду БиХ, који су наметнути апсолутно не влада демократија, не примјењују се закони већ сила јачега и моћнијег. Да ли је то неки од амбасадора или више амбасада, вријеме ће показати, али је то доказ да су све тврдње које смо износили по питању ове судије основане - рекла је предсједавајућа клуба СНСД у Представничком дому БиХ Сања Вулић.

Ратна прошлост Узуновићеве није сметала ни садашњем ВСТС-у. Знали су да је била војни судија још 2007.године, када је именована у БиХ тужилаштво, као и 2022. године када је постала судија.

Вијеће је имало у виду да је именована кандидаткиња током своје каријере већ обављала судијске послове, и то у периоду о 1993. до 1996. обављала је дужност судије у Окружном војном суду у Мостару, одјељење Коњиц. 

И како онда имати повјерење у БиХ правосуђе. Пита то и предсједник ВСТС-а, након хапшења предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца. Каже, више ни сами себи не вјерују.

- Могу рећи да је тај случај хапшења и оно што се објављује да се њему може ставити на терет, генерално је срозао повјерење јавности, послије нечег таквог, тешко да нам ико може вјеровати - каже предсједник ВСТС Халил Лагумџија.

Осим ратне прошлости, Узуновићева има и политичку у СДА, радећи као њихов кадар у Влади Федерације. Ни ратна прошлост, ни политичка припадност Узуновићеве, очито нису сметња да суди у процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника Милоша Лукића.

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС

Одговор ВСТС-а Сањи Вулић
Фото: РТРС