latinica  ћирилица
28/02/2024 |  17:25 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Вулић: Посланици СНСД-а и Српског клуба опредијељени за европски пут

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да су посланици СНСД-а и Српског клуба спремни да раде свакодневно, чиме показују да су опредијељени за европски пут.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Вулићева је истакла да томе у прилог иде и чињеница да су представници ова два клуба прихватили да на данашњој сједници Представничког дома гласају за техничке измјене Закона о државној служби у институцијама БиХ, додајући да је то још један од показатеља да су озбиљни у намјери да се испуне услови за добијање датума за преговоре са ЕУ.

- Ми смо након консултација одлучили да подржимо измјене уз уважавање обећања министра /правде у Савјету министара Давора/ Бунозе да ће кренути у креирање новог Закона о државној служби, уважавајући све примједбе и нас из СНСД-а, али и других клубова", рекла је Вулићева новинарима у Сарајеву.

Говорећи о данашњој сједници, она је поновила да је став СНСД-а да не подржава приједлог посланика Дениса Звиздића за формирање врховног суда БиХ, а као разлог за то навела је да се прије тога мора реформисати Уставни суд БиХ, укључујући рјешавање питања међународних судија.

- Колега Звиздић намеће врховни суд позивајући се на 14 приоритета, а занемарује чињеницу која каже да се мора реформисати Уставни суд. Долазимо у позицију да нам као треба врховни суд да бисмо испоштовали приоритете ЕУ, а прећутаћемо то што имамо стране судије у Уставном суду - навела је Вулићева.

Она је рекла да радне групе и даље раде на Приједлогу закона о суду БиХ и покушавају доћи до договора, те подсјетила да су представници ЕУ прије двије године, када је предсједавајући Савјета министара био Зоран Тегелтија рекли да "ако је спорно само сједиште Апелационог одјељења и ако Република Српска инсистира да то буде у Бањалуци, то ћемо премостити".

- Данас имамо ситуацију да је то кључна тачка спотицања и да не дозвољавају колеге из Федерације БиХда то буде у Бањалуци и поставља се питање зашто. Ако већ сједимо и разговарамо, ваљда смо ми ти који ћемо рећи гдје ће бити у Републици Српској, а не да о томе било ко одлучује", нагласила је Вулићева и додала да ће договор о суду БиХ трајати онолико колико се политичари из ФБиХ инате.

Према њеним ријечима, ускоро би се пред посланицима и делегатима Парламентарне скупштине БиХ могао очекивати приједлог буџета институција БиХ за 2024. годину, на основу јучерашњег договора са састанка лидера странака у власти на нивоу БиХ.

- Мислим да је остало само усаглашавање са социјалним партнерима и да ћемо врло брзо имати приједлог буџета на дневном реду парламента - навела је Вулићева.

Одговарајући на питање о могућности увођења војног рока у БиХ, Вулићева је истакла да се приликом разговора о Министарству одбране у Савјету министара прво треба сагледати стварно стање, напомињући да је као члан Комисије за одбрану и безбједност обишла већи дио касарни Оружаних снага БиХ гдје се, како је навела, и данас виде азбестни кровови.

- А ми причамо о некаквом унапређењу и војном року, а имамо ситуацију да људи који су у Оружаним снагама немају основне услове за рад - нагласила је Вулићева и додала да је то једна од популистичких тема за коју БиХ није спремна без договора политичких лидера на домаћој сцени.