latinica  ћирилица
28/02/2024 |  14:24 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Којић: Оснивање врховног суда БиХ - политички приједлог

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламенатрне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је данас да ентитетски врховни судови уједначавају судску праксу у БиХ и да нема потребе за оснивањем врховног суда на ниову БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Не постоји дисбаланс у санкцијама које изрекну судови у Републици Српској и ФБиХ - рекао је Којић током дискусије о негативном мишљењу Уставноправне комисије за приједлог посланика Дениса Звиздића о оснивању врховног суда БиХ.

Којић је истакао да је Звиздићев приједлог чисто политички, јер нема правних разлога.

- Тај суд би, када би био основан, судио у четвртом степену и не би био успостављен принцип једнакости грађана БиХ - појаснио је Којић.

Којић је одговорио посланику СДС-а Младену Босићу који је навео да је предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао да је за оснивање врховног суда БиХ са сједиштем у Бањалуци, појаснивши му да је Додик говорио о апелационом одјељењу Суда БиХ.

Посланик Српског клуба Милан Петковић рекао је, током дискусије, да је у Уставу БиХ јасно наведено да је надлежност над правосуђем на ентитетима.

- Нису тачни Звиздићеви наводи да је БиХ једина земља која нема врховни суд, јер је БиХ једина земља која има два врховна суда. Има Врховни суд Републике Српске и Врховни суд Федерације БиХ - појаснио је Петковић.

Босић је током расправе рекао да је тачно да Устав дефинише да је правосуђе на нивоу ентитета, али да је Парламентарна скупштина БиХ пренијела надлежност ентитетских судова на Суд БиХ, те додао да на данашњој сједници неће бити усвојен овај закон.

Посланик СДА Шериф Шпаго рекао је да ће овај клуб гласати против негативног мишљења Уставоправне комисије, које је везано за Приједлог закона о врховном суду, што је подржао и посланик НЕС-а Јасмин Емрић.

Звиздић у приједлогу наводи да је потребно успоставити врховни суд БиХ са јурисдикцијом за територију цијеле БиХ.