latinica  ћирилица
28/02/2024 |  12:59 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Радивојша: Српске повратничке општине на рубу егзистенције

Српске повратничке општине Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово на рубу су егзистенције и нико на њих не обраћа пажњу, рекао је начелник општине Гламоч Небојша Радивојша.
Небојша Радивојша - Фото: РТРС
Небојша РадивојшаФото: РТРС

- Срамно је што ове општине ништа нису добиле Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара за 2023. годину - додао је Радивојша.

Он је истакао да је општина Гламоч аплицирала са више пројеката Министарству за људска права и избјеглице у Савјету министара у 2023. годину, али да им ниједан није одобрен.

- Аплицирали смо са пројектима за одржив повратак и инфраструктуру, јер Гламоч је општина на коју се треба обратити пажња, као и на сусједне повратничке општине, али ево доказа да нисмо добили ништа - нагласио је Радивојша.

Према његовим ријечима, небрига ФБиХ, али и нивоа БиХ према повратничком становништву довешће до исељавања.

- Мале општине не могу партиципирати значајно у власти и самим тим нико на њих не обраћа пажњу, а без малих локалних заједница нема ни великих - навео је Радивојша.

У расподјели инфраструктурних и других пројеката Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара за 2023. годину српским повратничким општинама у ФБиХ нису додијељена средства.