latinica  ћирилица
28/02/2024 |  11:57 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Кошарац: Српска је посвећена ЕУ интеграцијама, наметнута рјешење воде у суноврат

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да је Република Српска показала посвећеност ЕУ интеграцијама, уз поштовање домаћег договора и уставних надлежности, и упозорио да наметнута рјешења не воде ову земљу у ЕУ већ у суноврат са несагледивим посљедицама.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да је Српска конструктиван партнер, да је за сва отворена питања понудила рјешења, а да њени представници активно учествују у радним групама за израду законодавног оквира.

- Подржавамо измјене Изборног закона, укључујући техничке измјене, уз јасан став да Српска директно бира свог члана Предсједништва БиХ. Такође, када је у питању закон о суду, наш приједлог је да сједиште апелационог вијећа буде у Бањалуци - подсјетио је Кошарац.

Он је напоменуо да је Српска остварила коректан напредак на путу ка ЕУ, да је, између осталог, усвојен Закон о спречавању прања новца и ријешен проблем Фронтекса.

- Желим да вјерујем да ће ЕУ то препознати и понудити нам конкретан датум преговора. Све друго је варка, замајавање и продавање магле - оцијенио је Кошарац.

Када је у питању закон о спречавању сукоба интереса, додао је, он се може примјењивати само на заједничке институције, а не и на Српску која има свој закон.

- Наше позиције су јасне и спремни смо на разговор. Нажалост, дио политичке структуре у Федерацији БиХ евидентно има страх од опозиције, а показује се и да имају потребу да странци, првенствено /амерички амбасадор Мајкл/ Марфи и ОХР, и даље намећу рјешења - навео је Кошарац на "Инстаграму".

Он је истакао да је то за Српску неприхватљиво и да није партнер за то.