latinica  ћирилица
28/02/2024 |  11:25 ⇒ 13:41 | Аутор: sputniknews.com

Вучић у Тирани тражи измјену завршне Декларације - Србија против санкција Русији

Предсједник Србије Александар Вучић не прихвата приједлог текста завршне Декларације у Тирани којим се предвиђа да све земље подрже санкције Руској Федерацији, сазнаје Спутњик.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

У Тирани се данас одржава први самит Украјина - Југоисточна Европа, на којем је домаћини премијер Албаније Еди Рама, на чији позив присуствује и предсједник Украјине Володимир Зеленски.

Према информацијама Спутњика, приједлог завршног документа је изразито антируски и у току је велика дипломатска борба Србије да изузме свој став.

Србија тражи да се из декларације избаци да се тражи увођење санкција Руској Федерацији, да се избаци дио да Руска Федерација има 'малигни утицај' на земље у региону, да у тексту не стоји "Земље" већ "Западнобалканска шесторка" - због, како је саопштено, тзв. Косова које Србија не признаје као државу.

Очекује се да ће се на самиту разговарати о сукобу у Украјини и његовим посљедицама.

На самиту се очекује и присуство предсједнице Молдавије Маје Санду, предсједника Црне Горе Јакова Милатовића, премијера Хрватске Андреја Пленковића, предсједника Сјеверне Македоније Стеве Пендаровског, предсједнице привремених институција у Приштини Вјосе Османи, као и предсједавајћа Савјета министара Босне и Херцеговине Борјане Кришто.