latinica  ћирилица
28/02/2024 |  11:22 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Амбасада САД у БиХ: О депортацији Бегановића питати америчко министарство правде

Амбасада САД у БиХ саопштила је да није добила писмо предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимира Којића у коме тражи да учине све што је у њиховој моћи да се из САД испоручи Алмир Бегановић како би одговарао пред правосуђем за оптужбе породица страдалих да је учествовао у бруталном мучењу и убиству Србина Ненада Ранкића.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

- Амбасада САД не бави се етикетирањем појединаца који су криви за ратне злочине на начин који би могао имплицирати колективну кривицу. Надаље, америчка Амбасада не сматра Србе, ни било коју другу етничку групу, геноцидном - наводи се из овог дипломатског представништва у одговору Срни.

На питање да ли ће нешто предузети у вези изручења Бегановића, из Амбасаде су за питање изручења упутили на Министарство правде САД.

У писму упућеном Амбасади и амбасадору Мајклу Марфију тражи се да српски народ не називају геноцидним и да имају једнак третман према свим жртвама.

Бранимир Којић је писму указао на чињеницу да америчкој држави Јути живи и ради Бегановић за којег тврди да је учествовао у бруталном мучењу и убиству Ранкића, те у прилогу доставља и фотографије убијеног.

Он је тврди да је Ранкића, заједно са Бегановићем, мучио и Кемал Мехмедовић, за кога тврди да је "одсијецао српске главе по Подрињу, односно на подручју Сребренице и Братунца и као трофеје их носио Насеру Орићу".

Којић је напоменуо да је и Мехмедовић, као и Бегановић, побјегао из БиХ само што је Мехмедовић у Аустрији, а Бегановић под скутама САД гдје је слободан човјек, а потенцијално може бити опасност и по САД.

Којић је у писму напоменуо да им се други пут обраћа у име породица убијених Срба, цивила, војника, несталих за које нико, па ни Марфи никада није желио да чује.

- Ми смо за Вас и Вашу државу геноцидан народ јер стално потенцирате како се десио геноцид у Сребреници над муслиманима, а никада до сада нисте жељели да посјетите ниједан гроб убијене српске дјеце, стараца, трудница, цивила. За Вас је свака српска жртва био војник који је чинио некакав геноцид, а геноцид је учињен над нама, ма колико ваша администрација то негирала - наглашено је у писму.