latinica  ћирилица
28/02/2024 |  11:15 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Брнабић: ОДИХР потврдио да су избори били фер и транспарентни

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић рекла је да извјештај Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права о регуларности децембарских избора у Србији показују да су ти избори били фер, поштени, транспарентни и у складу са демократским нормама.
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

- Овај извјештај коначно ставља тачку на све лажи и бесмислице опозиције о наводној крађи избора. Када се прочита извјештај и препоруке, сви ће моћи да виде да не постоје никакви ни докази, ни критике у вези са оним што је опозиција називала крађом избора. Жао ми је што су неки одучили да ово искористе за напад на своју земљу - рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Брнабићева је рекла да су препоруке ОДИХР-а много блаже него у многим земљама чланицама ЕУ, а да ће Влада Србије наставити да ради са ОДИХР-ом, ОЕБС-ом, да се бори за владавину права, јаке институције, транспарантност.

- Настављамо да радимо у складу са свим препорукама ОДИХР-а, цијенимо га. Не слажемо се са свим у извјештају, али настављамо да радимо на имплементацији његових препорука. Позвали смо ОДИХР да посматра локалне изборе у Србији током ове године - рекла је Брнабићева.

Она је константовала да је извјештај ОДИХР-а неупоредиво објективнији од извјештаја неких других међународних институција, које су искористиле све ово да воде политичку кампању против Србије и с циљем притисака на Србију, ради других геополитичких интереса.

Брнабићева је рекла да Влада Србије најснажније осуђује све који су злоупотребом јавних ресурса и медија, захваљујући постојању разних геополитичких интереса, искористили све ово за напад на сопствену земљу.

Она је рекла да ће коначни извјештај ОДИХР-а бити тек објављен, али да је та канцеларија одлучила да се раније огласи због дезинформација о том извјештају.