latinica  ћирилица
27/02/2024 |  11:40 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Ако западне војске уђу у Украјину, директан сукоб Русије и НАТО је неизбјежан

У случају уласка западних снага у Украјину директан сукоб Русије и НАТО биће неизбјежан, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући изјаву француског предсједника Емануела Макрона да се не може искључити могућност слања снага у Украјину како Русија не би добила рат.
Кремљ (фото: архива/ EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Кремљ (фото: архива/ EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Песков је истакао да је Кремљ је обратио пажњу на изјаву предсједника Француске Емануела Макрон да се у Европи дискутовало о слању војника у Украјину, а његов став о наношењу стратешког пораза Русији у Украјини је Москви такође добро познат.

- Генерално, овдје је сама чињеница да се разматрала могућност слања неких контигената чланица НАТО у Украјину, наравно, веома важан нови елемент. Сви остали елементи из говора предсједника Француске су већ познати и ми смо их већ примили к знању - истакао је Песков.

Он је додао и да су руске власти примијетиле да је веома широк дијапазон мишљења на ову тему, као и да заправо, консензуса нема. Према његовим ријечима, један број земаља које учествују на догађају у Паризу задржавају „прилично трезвену процјену потенцијалних опасности усљед оваквих поступака и потенцијалне опасности због директног увлачења у горући сукоб.

- То, наравно, апсолутно није у интересу ових земаља. Оне морају бити свјесне тога - истакао је Песков.