latinica  ћирилица
27/02/2024 |  10:43 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Којић писао Марфију, тражи изручење Бегановића

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић упутио је писмо Амбасади САД и амбасадору Мајклу Марфију захтијевајући да учине све да из Америке буде испоручен Алмир Бегановић који је учествовао у бруталном мучењу и убиству Ненада Ранкића.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Којић је у писму указао на чињеницу да америчкој држави Јути живи и ради Бегановић који је учествовао у бруталном мучењу и убиству Ранкића, те у прилогу доставља и фотографије убијеног.

Он је нагласио да је Ранкића заједно са Бегановићем мучио и Кемал Мехмедовић за кога тврди да је "одсијецао српске главе по Подрињу, односно на подручју Сребренице и Братунца и као трофеје их носио Насеру Орићу".

- Заузврат је као награду добијао џак брашна. Дакле, у рату је српска глава вриједила џак брашна што је више него монструозно. Надам се да ћемо се бар у овом мојој констатацији сложити - навео је Којић у писму Марфју и Амбасади САД у БиХ.

Напоменуо је да је и Мехмедовић, као и Бегановић, побјегао из БиХ само што је Мехмедовић у Аустрији, а Бегановић под скутама САД гдје је слободан човјек, а заправо је убица који потенцијално може бити опасност и по САД.

Којић је у писму напоменуо да им се други пут обраћа у име породица убијених Срба, цивила, војника, несталих за које нико, па ни Марфи никада није желио да чује.

- Ми смо за Вас и Вашу државу геноцидан народ јер стално потенцирате како се десио геноцид у Сребреници над муслиманима, а никада до сада нисте жељели да обиђете ниједан гроб убијене српске дјеце, стараца, трудница, цивила. За Вас је свака српска жртва био војник који је чинио некакав геноцид, а геноцид је учињен над нама, ма колико ваша администрација то негирала - наглашено је у писму.

Којић је подсјетио Марфија да је 2022. године посјетио Сребреницу и да тада није желио да се састанете са породицама српских жртава, као и да га је Марфијево обезбјеђење удаљило примјеном физичке силе.

- Од Вас као амбасадора САД у БиХ тражимо да реагујете и депортујете Бегановића како би одговарао за сва звјерства које је учинио над Србима. Уколико се оглушите, за нас ћете бити у истој равни као и Бегановић, јер је онај ко крије убицу за нас саучесник, а Ви као амбасадор ћете бити најодговорнији што се тај зликовац, крвник и монструм и даље налази на слободи - нагласио је Којић у писму.

Од Марфија, у име породица које представља, Којић тражи да их писмено обавијјести о корацима које је предузео о овом питању али и више поштовања према српским жртвама јер заслужују да буду третиране исто као и било које друге, нагласивши да је жртва - жртва.

- Ви сте се до сада веома селективно односили и за Вас су само бошњачке жртве релевантне, што је, слободно могу рећи, неукусно јер свака амбасада, па тако и Ваша, треба да ствари гледа подједнако реално - наводи се у писму.

Којић је у писму Амбасади САД нагласио да у име породица више неће дозволити да им под плаштом демократије сервира искривљену историју, а да су као велика држава примили ратне злочинце који су починили монструозне злочине над српским православним народом.

- Нећемо дозволити никоме да нас назива геноцидним народом, нећемо дозволити да наше жртве буду минимизиране, а да убице буду слободне уз помоћ западних амбасада које их примају и крију у својим државама - закључио је Којић у писму.