latinica  ћирилица
27/02/2024 |  08:04 | Аутор: sputniknews.com

Амерички конгресмен спрема резолуцију о импичменту Бајдена

Члан Представничког дома америчког Конгреса Кен Бак саопштио је да намјерава да поднесе резолуцију којом се позива влада да се активира 25. амандман Устава и смени предсједник Џозеф Бајден, преноси Фокс њуз.
Кен Бак (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Кен Бак (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Ова одредба омогућава да се процес покрене ако већина високих званичника администрације и потпредсједник закључе да шеф државе није у стању да обавља своје функције. У том случају, његове дужности се преносе на његовог замјеника.

Према ријечима конгресмена, најубједљивији разлог за покретање овог поступка је недавни извјештај специјалног тужиоца Роберта Хера.

Упркос чињеници да документ не садржи закључке о потреби покретања ове процедуре против Бајдена, он је окарактерисан као "старији човјек са слабим памћењем“.

Како је Бак примијетио, информације представљене у извјештају одражавају оно чему су многи Американци одавно свједоци – неспособност предсједника САД да испуњава своју дужност шефа државе.

- Социјални и безбједносни изазови са којима се суочава наша земља су безбројни и захтијевају од извршног директора јаке когнитивне и физичке способности. Вријеме је да потпредсједник и администрацијаставе интересе земље на прво мјесто и покрену 25. амандман - нагласио је он.