latinica  ћирилица
26/02/2024 |  10:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Гутерес: СБ УН није успио да одговори на ратове у Украјини и Појасу Газе

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес изјавио је данас да Савјет безбједности УН није успио да адекватно одговори на сукоб Израела и палестинске милитантне групе Хамас и рат у Украјини, оцијенивши да су та два сукоба "могуће фатално" поткопали ауторитет Савјета безбједности.
Антонио Гутерес (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
Антонио Гутерес (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

- Недостатак јединства у Савјету по питању руског напада на Украјину и израелских војних операција у Гази након ужасних терористичких напада Хамаса 7. октобра озбиљно је, можда и фатално, поткопао наш ауторитет - рекао је Гутереш током обраћања Савјету у Женеви.

Он је додао да се СБ УН често нађе у ћорсокаку и да није способан да дјелује адекватно по најважнијим питањима мира и безбједности, пренио је Ројтерс.

- Потребна је озбиљна реформа његовог састава и метода рада -, рекао је Гутерес.

САД су прошле недјеље трећи пут уложиле вето на нацрт резолуције у СБ УН којом се тражи хитан хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе.

Процјењује се да се око 1.5 милиона становника Газе налази у склоништима у граду Рафа на граници са Египтом, од којих је највећи дио избјегао са сјевера енклаве, како би избјегли нападе израелске војске.

Гутерес је Рафу описао као главну тачку гдје се цивилима пружа помоћ у Појасу Газе, додајући да ће евентуални напад израелске војске на тај град имати разорне посљедице.

- Свеобухватна израелска офанзива на град не само да би била катастрофална за више од милион палестинских цивила који су се тамо склонили, то ће бити и посљедњи ексер у сандук за наше програме помоћи - тврди Гутерес.