latinica  ћирилица
25/02/2024 |  21:46 ⇒ 21:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Епархија рашко-призренска осудила напад Албанца на свештеника у Призрену

Епархија рашко-призренска осудила је данашњи инцидент у Призрену када је, како су навели из Епархије, Албанац са КиМ физички насрнуо на призренског свештеника, вербално провоцирао ходочаснике из централне Србије и окачио заставу бивше тзв. ОВК на аутобус у којем су били ходочасници.
Епархија Рашко-призренска (Фото: Епархија рашко-призренска) -
Епархија Рашко-призренска (Фото: Епархија рашко-призренска)

Како се наводи у саопштењу епархије, инцидент се догодио јутрос око 08.45 сати у центру Призрена, испред хотела "Теранда", а ходочасници су дошли аутобусом врањских регистрација да би присуствовали светој литургији и да би посјетили призренске светиње.

Истиче се да је Албанац физички напао призренског свештеника Ј.Р. и заврнуо му руку када је он пришао аутобусу да дочека поклонике и савјетовао их да не насједају на провокације.

У помоћ свештенику су одмах притекли један припадник тзв. косовске полиције и један грађанин Албанац, након чега је нападач побјегао својим возилом.

Послије инцидента, вјерници су учествовали у литургији и поклонили се светињама Призрена, наводи се у саопштењу.

Епархија рашко-призренска саопштила је да осуђује овај инцидент као застрашивање на етничкој и вјерској основи и изражава искрену наду да се овакви догађаји неће понављати, јер је очигледно ријеч о изолованом случају у Призрену, гдје свештенство живи мирно и гдје поклоници редовно долазе да посјете светиње.

Портпарол тзв. косовске полиције за регион Призрена Шаћир Битићи изјавио је нешто раније да је осумњичени за напад на свештеника приведен и да му је одређен притвор од 48 сати.