latinica  ћирилица
25/02/2024 |  20:49 ⇒ 20:50 | Аутор: Агенције

Русија: Почело пријевремено гласање у неколико региона

У неколико руских региона почело је пријевремено гласање на предсједничким изборима који ће бити одржани од 15. до 17. марта.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Гласање је већ почело у Запорошкој области за људе који живе близу линије фронта, као и у далеким дијеловима Руске Федерације.

Право на раније изјашњавање имају грађани који живе у далеким и тешко доступним дијеловима земље, али и морнари који ће бити на пловидби у вријеме одржавања регуларних избора.

Према правилима, пријевремени избори могу да стартују послије 25. фебруара, али и да се заврше до 14. марта.

У Херсонској области пријевремено гласање почиње у уторак, 27. фебруара, а у Доњецкој и Луганској Народној Републици 10. и 11. марта.

Ове године изјашњавање у главном термину на предсједничким изборима у Руској Федерацији први пут ће трајати више дана од 15. до 17. марта. Пракса уведена током пандемије ковида 19 већ је коришћена на појединим изборима.

Руска Централна изборна комисија одобрила је предсједничке кандидатуре актуелном предсједник Владимиру Путину, који излази на изборе као независни кандидат, затим Владиславу Даванкову из странке Нови људи, Леониду Слуцком из националистичке партије ЛДПР и Николају Харитонову из Комунистичке партије.

Из руске комисије саопштили су агенцији ТАСС да је на претходним предсједничким изборима 2018. године око 180.000 људи гласало пријевремено, а 31.000 на бирачким мјестима на бродовима на мору.