latinica  ћирилица
25/02/2024 |  20:09 ⇒ 20:10 | Аутор: Агенције

Нуланд: Америка је хтјела покорног лидера у Кремљу

Вашингтон жели у Кремљу покорног послушног лидера који ће од Русије направити западњачку земљу, а Русија Владимира Путина није Русија какву смо жељели, рекла је вршилац дужности замјеника америчког државног секретара Викторија Нуланд.
Викторија Нуланд (Фото: EPA/Alex Brandon / POOL) -
Викторија Нуланд (Фото: EPA/Alex Brandon / POOL)

- Искрено, ово није Русија коју смо жељели. Жељели смо партнера који ће бити западњачки, који ће бити европски, али то није оно што је Путин урадио - рекла је Нуландова за Си-Ен-Ен.

Она је навела да ће Сједињене Државе "наставити да затежу омчу Путину", вјероватно снабдијевањем Кијева оружјем и увођењем додатних економских санкција Москви.

Путинов претходник Борис Јељцин уживао је подршку Вашингтона док је надгледао убрзану приватизацију руске економије 90-тих година прошлог вијека, преноси "Раша тудеј".

Јељцинове реформе су довеле до пораста такозваних "олигарха", који су гомилали огромна богатства продајући руске природне ресурсе западним купцима, док се већина становништва суочавала са скраћењем просјечног животног вијека, растућим стопама криминала и убистава и колапсом рубље.

Путин, који је први пут ступио на дужност предсједника Русије 2000. године, заслужан је за "кроћење" олигарха, наметање јавног реда и преокретање економског и друштвеног пада из 90-тих година.

Путин је у почетку тражио пријатељске односе са Западом, а у недавном интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону рекао је да је питао тадашњег америчког предсједника Била Клинтона да ли би Русија једног дана могла да се придружи НАТО-у, али је био одбијен.

"Раша тудеј" подсјећа да се Путин ипак обратио Клинтоновом насљеднику Џорџу Бушу млађем са приједлогом да САД, Русија и Европа заједно створе противракетни одбрамбени систем.

Док је Бушов тим у почетку изразио интересовање, Путин каже да им на крају им је речено "да се губе".

У међувремену, узастопне рунде санкција нису успјеле да "разбију" руску економију, као што је амерички предсједник Џозеф Бајден предвидео да ће то учинити 2022. Умјесто тога, Међународни монетарни фонд предвиђа да ће руска економија порасти за 2,6 одсто у 2024. години, док ће се америчка повећати за 2,1 одсто.

Осим тога, прилив западног оружја без преседана није успио да спасе украјинску љетњу контраофанзиву од неуспјеха. Операција је пропала у јесен након што је Кијев изгубио око 160.000 људи и није успио да поврати ниједну своју изгубљену територију, саопштило је руско Министарство одбране.

Руски званичници су више пута рекли да су спремни да преговарају о окончању сукоба, али да Украјина мора прихватити губитак својих бивших територија и обавезати се на неутралнос