latinica  ћирилица
25/02/2024 |  15:16 | Аутор: СРНА

ПС БиХ: На дневном реду и иницијатива Вулићеве о систематизовању 12 радних мјеста

Заједнички колегијум оба дома Парламентарне скупштине БиХ на сједници, заказаној за 28. фебруара, разматраће, између осталог, и Иницијативу шефа Клуба посланика СНСД-а о допуни Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Секретаријату Парламентарне скупштине БиХ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: Уступљена фотографија

Вулићева је у Иницијативи навела да је потребно предвидјети систематизовање 12 радних мјеста стручних сарадника – секретара клубова посланика и клубова народа, на одређено вријеме, до трајања мандата Клуба.

- Клубови посланика и делегата као посебна врста организације немају запосленике, те ангажовање сарадника по Уговору о дјелу има за посљедицу да је тешко наћи особу која би пристала да одговорно и озбиљно ради посао без заснивања радног односа и припадајућих накнада у смислу доприноса (ПИО и обавезно здравствено осигурање) - истакла је Вулићева.

Такође, додала је она, углавном се ангажују особе са високом стручном спремом, а статус им није адекватно правно регулисан.

- Прихватањем ове инцијативе клубови би добили запосленика на одређено вријеме – трајање мандата сазива оба дома. Свјесна чињенице да број извршилаца зависи од броја клубова након конституисања Представничког дома, предложила сам радни однос на одређено вријеме - појаснила је Вулићева.

С обзиром да је у току процедура предлагања Нацрта закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2024. годину у Савјету министара, навела је Вулићева, постоји и вријеме и простор да се то адекватно уврсти на начин да се планирају средства код буџетског корисника: бруто плате и накнаде, као и да се усклади табела Динамика запошљавања и сви пратећи садржаји код Министарства финансија и трезора", навела је Вулићева у иницијативи.